John Smedberg

… var en ung man då han år 1878 mötte ett Malmö som ännu hade kvar mycket av sin medeltida prägel, men som likt världen i övrigt stod inför industrialiseringen och den genomgripande förändring den ledde till. John Smedberg (1851-1913) blev en av de arkitekter som gav Malmö sitt nya ansikte.

Pauli

Utbildning och kunskap var en av industrialismens viktigaste förutsättningar och Smedberg kom till staden som lärare för att undervisa vid Tekniska Elementarskolan där ingenjörerna utbildades. John Smedberg själv hade en grundlig utbildning. Han var redan som 17-åring elev vid avdelningen för byggnadskonst vid Konstakademin i sin hemstaden Stockholm. Sin sista utbildning förlade han till Paris och den berömda Ecole des Beaux-Arts. Han stannade två år i Paris och reste 1877 vidare till Rom där han under sin vistelse fick kännedom om ett ledigförklarat lektorat vid Tekniska Elementarskolan i Malmö. Han sökte tjänsten och i sin ansökan skrev han, att hans håg alltid stått till lärarkallet. År 1883 blev han också föreståndare för Tekniska Yrkesskolan och till detta kom offentliga uppdrag i stadens tjänst och under 1880- och 90-talen var han ibland tillfälligt förordnad stadsarkitekt. Parallellt med allt detta etablerade han sig även som praktiserande arkitekt.

Smedbergs arkitektverksamhet täckte in många byggnadstyper, med allt från skolor till bankbyggnader och vanliga hyreshus, men endast ett mindre antal ritningar till vanliga bostadshus har signerats av honom. Smedberg ritade nio av femton skolbyggnader som uppfördes under hans tid i Malmö, så man kan nog säga att rita skolor blev hans huvuduppgift.  Han var fast förankrad i 1800-talets stiltänkande, men strävade efter att varje byggnad skulle få ett för sitt innehåll passande yttre. Skolorna var av olika slag: folkskolor, läroverk, flickskola, tekniska skolor och navigationsskola. Sina första uppdrag fick Smedberg i början av 1880-talet av skolrådet i Malmö. För sitt innehåll passande yttre tycker jag låter spännande och det ger mig möjlighet att nyfiket och med ett ”hur tänkte han här” möta Smedbergs gamla skolbyggnader igen – Högre Allmänna Läroverket för flickor, Johannesskolan, Tekniska Läroverket/Pauliskolan för att bara nämna några …

Blogginlägget kan jag inte avsluta utan att nämna några andra kända och vackra byggnader i Malmö signerade John Smedberg – Elverket, Stadsbiblioteket, Gamla Riksbanken och Synagogan. Bilder av dessa byggnader kommer i framtida inlägg.

Mer om förra sekelskiftets Malmöarkitekter hittar du i Arkitekterna som formade Malmö av Tyke Tykesson och Björn Magnusson Staaf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.