Kategoriarkiv: Aktuellt i Malmö

Vad är väl en jul på slottet

… annat än alldeles, alldeles underbar?! 

Hantverk och försäljning som bygger på gamla och nya traditioner.
Malmöhusgardet ger en stämningsfull inramning till marknaden, julmaten och korvgrillningen.
Barnen kan hälsa på tomtefar, lyssna på sagor och julpyssla. Julgranen står pyntad i riddarsalen, där det bjuds till dans. Lyssna till körsång eller ta en ridtur på en islandshäst!
Fri entré.

Jul på Malmöhus slott söndagen den 3 december mellan 10 och 17.

Mera flärd

Design för doft – flaskor för flytande flärd

… visas på Malmöhus slott 25 november 2017 till och med 25 juni 2018.

Konsthistorikern Christina Lindvall-Nordin delar med sig av sin unika samling parfymflaskor. Miniutställningen är en nostalgitripp bland världsberömda parfymer från 1700-talet fram till i dag.

Den svenska parfymindustrin tog sin början omkring 1850 och museet visar smakprov på sällsynta svenska flaskor från bl. a Zadigs i Malmö, Pauli, Barnängen, Hylin och Gahns.

Den här utställningen som visas i Kungens kammare (nås endast via trappor) vill jag se och tar den kanske i samband med Jul på Slottet.

Tid igen

…  för Arkivens Dag och årets tema är Synd och Skam

Skampålar, förbjudet sex, brott och skämmiga sjukdomar. Årets upplaga av Arkivens Dag är en djupdykning i syndens och skammens historia. Låt oss ta er med på en resa bland oönskade barn och förfädernas brottsliga bana. Men också berättelser om historiska händelser som skapat djupa sår i folksjälen. 

Fyra spännande föredrag och lika många chanser till en rundvandring i våra arkiv. Missa inte Arkivens dag på Stadsarkivet den 11 november.

På förekommen anledning vill vi också påpeka att en dag som denna har vi tyvärr inte möjlighet att ta fram originalhandlingar. Har du sådana önskemål är du varmt välkommen en annan dag.

Hela programmet med hålltider finns här: Nyheter Stadsarkivet – Arkivens dag.

Det här vill jag inte missa!

Way to go

… minnesmärket i form av skor över kända och framgångsrika artister med Malmöanknytning som finns på Davidshallsbron utökas snart med tio par till. Anita Ekberg, Lasse Holmqvist, Jacques Werup, Ebba Lindqvist, Gaby Stenberg, Emy Storm, Ing-Britt Stiber, Olav Gerthel, K P Dal och Kristina Kamnert är på ingång …  Mer om Way to go hittar du här: Way to go och i Den Bildens bokgalleri hittar du böcker om tre av dessa artister: Anita Ekberg, Kal P Dal och Kristina Kamnert. Perfekta som julklappar och samtliga böcker utgivna av Kira förlag. Böcker om alla de nya artisterna kan jag inte erbjuda, men däremot kan jag bjuda på några länkar som berättar lite mer om övriga artister. 

Första gången jag såg Lasse på TV var jag inte gammal och jag tror att programmet hette På Luffen med Lasse Holmqvist.
TV till varje pris – en film om Lasse Holmqvist

Jaqcues Werup! – Föll pladask redan när jag läste Hemstaden.

Om Ebba Lindqvist berättar Sydsvenskans Martin Andersson:
Första filmen med kvinnlig regissör spelades in i Malmö.

Så Gaby Stenberg som var med och invigde Malmö Stadsteater 1944 och många minns säkert hennes medverkan på samma teater i La Cage Aux Folles där hon spelade mot Jan Malmsjö. Så här skrev Sydsvenskans Mikael Anjou om Gaby i samband med hennes bortgång: Gaby Stenberg har tystnat.

Ingen kan väl glömma  Emy StormKvarteret Korpens och Emils mamma!?

Så Ing-Britt Stiber, en av Malmös praktfulla Czardasfurstinnor …

Jag säger Vårvisa och då vet alla att jag nu syftar på Olav Gerthel som det finns så mycket mer att berätta om …

Om hädanfärder,

… saliga och osaliga, i vår gamla stad berättar Staffan Gudmundsson och Olle Nordquist från Stadsarkivet för oss på en historisk afton den 17 oktober 18.30. Vi får höra om begravningsseder, farsoter och ond bråd död genom tiderna. Föredraget som hålls i Stadsarkivets lokaler, ingång Friisgatan 19c, är gratis. 

Arkivets övriga höstevents hittar du här: Malmö Stadsarkiv.

FIRA LIVET! L’ CHAIM!

Premiär för Spelman på Taket på Malmö Opera den 2 september!  

Det här är en hjärtevärmande historia om livet, traditioner, kärlek och skratt!
Malmöpubliken minns Spelman på taket som om det var igår, men det har nu gått 20 år sedan sist vi satte upp denna stora klassiska musikal fylld av värme och kärlek. Många känner till ”Om jag hade pengar” (If I were a rich man) som blev en dunderhit med Cornelis Vreeswijk och senare Jan Malmsjö, som båda spelade huvudrollen Tevje här på operan. Denna gång ser vi Philip Zandén i huvudrollen tillsammans med Katarina Ewerlöf (Tomten är far till alla barnen) och våra återkommande makalösa musikalartister Oscar Pierrou Lindén (Lola i Kinky Boots) och Åsa Fång (Billy Elliot).

För mer info och biljetter: Malmö Opera

Ännu är det sommar

… men jag har redan reserverat ett exemplar av årets julklapp – Möllevångsalmanackan för 2018! Den är absolut något för dig som är Malmöintresserad i allmänhet och Möllevångsintresserad i synnerhet. Almanackan omfattar 2018 jan-dec samt översiktsbild för varje månad 2019. Varje månad får du en historisk Möllevångsbild med tillhörande bildtext att njuta av. Almanackan har måtten 210 x 297 mm, omfattar 15 blad med bilder på samtliga, har wire-o-bindning inklusive hängare med tumgrepp. Almanackan som kostar 159 kronor beställer du här: Kira förlag.