Kategoriarkiv: Aktuellt i Malmö

Folkskolan 175 år

På lördag den 27 januari invigs vandringsutställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år på Malmö Museer! Det utlovas en lekfull exposé över skolans och läraryrkets utveckling och roll i det svenska samhället från 1800-talet till idag.
I Malmö kompletteras utställningen med skolplanscher från museets samlingar och det  visas en film där lärare och elever från Malmö berättar om skolan idag och hur de ser på skolans utmaningar nu och i framtiden.

En sagolik skola arrangeras av Lärarstiftelsen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund, Lärarförbundet, Sveriges Museer och Svenska barnboksinstitutet.

Mer om utställningen som pågår till den 22 april 2018 på Slottsholmen, Malmö Museer kan du läsa här: En sagolik skola.

Magda Molin & Alice Stridh

Teatermuseet i Malmö visar upp en ny utställning som visar originalfoton av två fotografer, Magda Molin & Alice Stridh, som båda var verksamma som teaterfotografer på Malmö Stadsteater (nuvarande Malmö Opera), Magda under 40-talet och Alice under 50-och 60-talen.

Magda Molin utbildade sig till fotograf i Borås och Stockholm. Hon öppnade sin första fotoateljé i Malmö 1938 men när andra världskriget drog med sig allmän otrygghet tackade hon ja till erbjudandet att bli chef för Polyfoto. Magda undervisade personalen i teknik och belysning och höll kurser för Polyfoto-fotografer från hela landet. 1945 blev hon Malmö Stadsteaters fotograf och hade en ateljé ovanför stora scenen. Efter fyra år, mer än 600 bilder från över 40 uppsättningar, slutade hon på grund av dålig hälsa. Teaterfototekniken präglas av Magdas uttrycksfulla foton av hög teknisk kvalitet.

Alice Stridh arbetade som påkläderska på Malmö Stadsteater men hade i källaren en liten skrubb där hon mer eller mindre i hemlighet framkallade foton hon tagit av skådespelare och dansare. Teaterns konstnärlige ledare Ingmar Bergman fick syn på ett av hennes skådespelarporträtt och gjorde henne till teaterns officiella fotograf. I början av 60-talet startade hon en ny karriär som frilansfotograf med egen ateljé i Malmö. Många modereportage, hemma-hos reportage och äventyrliga resereportage blev det.

Utställningen startar den 20 januari och pågår till och med den 8 april 2018.

Samtidigt visas i museets galleria De gyllene åren på Kronprinsen, klassiska affischer från varité- och showtiden på Kronprinsen i början av 70-talet.

Teatermuseet som ligger på Kalendegatan 5C har öppet torsdag till och med söndag mellan 13.00 och 16.00.

Mer om Malmös teatermuseum hittar du här: Teatermuseet – Scen- och manegekonst.

Så här såg det ut

… det första numret av Kvällsposten som kom ut för exakt sjuttio år sedan. Tidningen som kom ut på en söndag förblev en söndagstidning fram till 1950 då den blev en daglig tidning. Exemplaret ovan har tillhört Gunnar Sixtenssonen man som i allra högsta grad var involverad i Kvp och dess annonsavdelning. Ja, samme Gunnar vars bilder pryder Den Bildens galleri! Han lär också ha varit med om att starta 4-januariklubben, en klubb vars medlemmar var födda på samma dag som tidningen. Klubben träffades första gången 1958 och sedan 1963 och den var även inbjuden till tidningens fyrtioårsjubileum på Konserthuset.

Önskar Kvällsposten lycka till med dagen och framtiden och sätter mig nu och läser om Mora-Nisse och skiduttagningen …

 

Temat

… för Malmö stads nyårsfirande i Magistratsparken och nedräkningen vid Malmö Opera är Hopp om framtiden. Att hoppas räcker inte så jag förväntar mig att temat blir kryddat med beslutsamhet, både för nyårsnatten och framtiden. 

Malmö stads nyårsfirande brukar vara fantastiskt trevligt och stämningsfullt och det vill jag att det ska förbli. Programmet hittar du här: Nyår Malmö stad.

Malmö

… släck inte stjärnor eller andra ljus som lyser upp de skrymslen och hörn som är mörkast i natten. Ställen där just nu fan och trollen verkar ha fått fäste och lever rövare. Vi är många som kan och ska lysa upp tills gatukontoret och andra berörda styrt upp och fått ordning på stadens ljus.

Vi vill att Malmö ska bli en stad där man hellre är ute än inne. En stad där ‘vardagsrummet’ är så attraktivt och säkert att alla känner sig välkomna. Välkomna att ‘bara hänga’, delta i aktiviteter, motionera eller mötas.

Varde ljus!

Vad är väl en jul på slottet

… annat än alldeles, alldeles underbar?! 

Hantverk och försäljning som bygger på gamla och nya traditioner.
Malmöhusgardet ger en stämningsfull inramning till marknaden, julmaten och korvgrillningen.
Barnen kan hälsa på tomtefar, lyssna på sagor och julpyssla. Julgranen står pyntad i riddarsalen, där det bjuds till dans. Lyssna till körsång eller ta en ridtur på en islandshäst!
Fri entré.

Jul på Malmöhus slott söndagen den 3 december mellan 10 och 17.

Mera flärd

Design för doft – flaskor för flytande flärd

… visas på Malmöhus slott 25 november 2017 till och med 25 juni 2018.

Konsthistorikern Christina Lindvall-Nordin delar med sig av sin unika samling parfymflaskor. Miniutställningen är en nostalgitripp bland världsberömda parfymer från 1700-talet fram till i dag.

Den svenska parfymindustrin tog sin början omkring 1850 och museet visar smakprov på sällsynta svenska flaskor från bl. a Zadigs i Malmö, Pauli, Barnängen, Hylin och Gahns.

Den här utställningen som visas i Kungens kammare (nås endast via trappor) vill jag se och tar den kanske i samband med Jul på Slottet.