Kategoriarkiv: Då och Nu

Jo, nu minns jag

… (med hjälp av nätet) att Barn i stan, skriven av Eva Lis Bjurman och Helena Henschen med flera,  var en bok som byggde på en utställning i Stockholm 1977 med samma namn och boken ingick i min kurslitteratur på Lärarhögskolan i början av 80-talet. Utgångspunkten var 70-talets brist på barnomsorg som man ville undersöka den historiska bakgrunden till. Det kom ut en reviderad upplaga av boken 1983. Hur var det förr i tiden, för barnen och för de föräldrar som arbetade? 

Vid sekelskiftet, när många människor flyttat från sina hemtrakter in till städerna för att få ett arbete, rådde stor brist på barntillsyn. Man kunde inte längre få hjälp av mor- och farföräldrar eller andra släktingar. Så vad gjorde barnen medan mamma och pappa arbetade? Om man var fattig kunde man få plats för barnet på en barnkrubba, som det kallades då. Att få barn som ogift kvinna var svårt, ofta tvingades hon lämna bort sitt barn till ett barnhem eller fosterhem. 

Boken beskriver bakgrunden till dagens daghem och fritidshem och det berättas om arbetarrörelsen barn, om arbetsstugorna, föregångare till dagens fritidshem och om trettiotalets brist på barntillsyn då situationen för många barn fortfarande levde i trångboddhet och fattigdom. 

Jag förstår inte varför jag inte har kvar boken, men lyckligtvis finns den både på Bokbörsen och Stadsbiblioteket. Ämnet känns knappast inaktuellt så jag vill nog känna på den här boken igen, men tar den reviderade upplagan. 

Undrar hur det går för ungarna vid sandlådan? ; )

Barn i stan

… på samma gata, men med nästan hundra år emellan.

Jag funderar över vad som hänt om de mötts och tror att de kvickt hade samlats kring den lilla sandlådan i ett gemensamt projekt om att gräva sig fram till Kina eller nåt … Den där sandlådan är nog spännande för nuet. Det kommer att bli trångt och dant, men jag håller ett öga på dem.

Tror faktiskt jag läst en bok som hette just Barn i stan och det känns som om jag behöver den nu. Jag får leta …

Igår kväll

… lyste en ny fullmåne över stan

 … som i dagsljus för tankarna till en gammal måne. Det enda som skiljer dem åt är bokstäverna.

Ja, kanske Hansa sneglat bakåt för att komma framåt … Det ser också ut som om ingången från Lilla Nygatan öppnas upp igen. Vi får väl hoppas att nya innehållet blåser liv i Hansacompagniet, för de senaste åren har stället fört tankarna till ett köpcenter västerut. Ni vet där man endast hör ljudet av sina egna steg och det finns ett fik som har ett akvarium med guldfiskar. 

Nu ska snart stan advents- och julpyntas och i år tror jag att vi kommer att slippa Hansas vita plastljusslingor som brukar pryda entréerna. De som nästan kräver solglasögon för att man ska slippa kisa mot dem och dessutom ger ångestkänningar.

Med dessa slarvigt inbäddade smågliringar hoppas jag att nya Hansa kommer att bli ett livligt Mammons tempel så att staboarna slipper åka ut på landet för att handla. Kör hårt Hansa och lycka till! 

Så här nånting

… tänkte man sig nog att produkten av en av Sveriges äldsta stadsplaner (1862) skulle gestalta sig och man får väl säga att de lyckades med Kungsgatans parkstråk/esplanad som sträcker sig från Värnhemstorget till Kaptensgatan. En av Malmös viktigaste cykelvägar löper här och det är historiskt passande med tanke på att man vid förra sekelskiftet höll cykeltävlingar här. På 1960-och 70-talen var Kungsgatan ett prostitutionsstråk och bilparkering, men när Malmö förstod att ”tolka” planen rätt och sedan peka med hela handen blev esplanaden som den var tänkt.  Förutom att cykla här, flanerar vi, fikar, gungar med ungarna, vänder näsan mot den första vårsolen och en dag som denna traskar vi i de mjuka höstlöven. 

Redan 1914 hade den slutliga planen (1872), framställd av Georg Gustafsson, tagit form ordentligt och tittar man noga på Ragnar Küllers bild nedan från samma år ser man utsiktstornet på Baltiska utställningen. Det här blev en ”dåochnuare” lika spikrak som esplanaden!

”Since 1857”

Besökte nyligen en vintagebutik och kunde självklart inte låta bli att föreviga kappan som hängde där och flirtade med ett stycke Malmöhistoria på etikett. Gick hem och letade i Malmöföretagen – förr och nu av Rikard Smitt och hittade i mycket stora drag följande om Fougstedt & Co Kappfabrik:

Det var i april 1857 som Carl August Fougstedt slog upp dörrarna till sin nyöppnade butik på Stortorget i Malmö. Han sålde klädestyger till traktens skräddare och andra sykunniga Malmöbor. Verksamheten utvidgades och kom med tiden även att omfatta betydande engrosförsäljning av klädesvaror, fodersaker och andra skrädderiartiklar. Kring förra sekelskiftet startade företaget också tillverkning av pälsvaror i egna lokaler vid Tegelgårdsgatan och blev i början av 1900-talet ett av de ledande konfektionsföretagen i Malmö. 

Kort efter första världskriget drabbades Fougstedts av den då rådande konfektionskrisen och försattes 1926 i konkurs. Företaget reorganiserades och fortsatte verksamheten under namnet Fougstedts Klädes & Konfektions AB. Det blev tävling med Moresco om att inta förstaplatsen bland stadens konfektionsföretag, och bakom fasaden mot Stortorget växte en modern konfektionsfabrik upp. Till slut blev ändå lokalerna för trånga och företaget flyttade därför verksamheten till en ny fabrik i Höör. När företaget nådde sin höjdpunkt fanns över 500 personer anställda i bolagets olika verksamheter, men precis som för andra i textilbranschen drabbades företaget på 50-talet av den begynnande tekokrisen och importen av billiga kappor slog hårt mot företagets lönsamhet. Med hjälp av neddragningar av verksamheten och personalinskränkningar överlevde företaget fram till 1968 då nedläggningen blev ett faktum.

Tillbaka till kappan! Jag funderar över när den kan ha tillverkats. Det kan väl knappast vara 30-tal? Nej, jag säger sent 50-tal eller kanske till och med tidigt 60-tal så får etiketten i ryggen säga vad den vill … Höör till trots, tror jag att Malmö Sweden följde företaget till the bitter end.


Fougstedt & Co Kappfabrik på Stortorget cirka 1900. Fotograf troligtvis C W Roikjer.

Barnmodet kommer och går


Foto Atelier Jonn/Ida Ekelund Kulturen Lund

… men sjömansdressen består. 

Barn, både flickor och pojkar, kläddes ofta i sjömansdress inför fotografering hos ateljéfotografen vid tiden kring förra sekelskiftet och framåt. Även på gamla stadsbilder och i hemmiljö är små sjömän/kvinnor vanligt förekommande. Det är lite förvånande att även flickor blev sjömansklädda eftersom det inte fanns kvinnor på sjön vid tiden kring förra sekelskiftet, mer än möjligen som kökspersonal, uppasserskor eller liknande. Kvinnor blev heller inte registrerade hos sjömanshusen förrän 1934, men fanns däremot med i sjömansrullor för respektive fartyg. Varför just sjömansdressen blev mode och varför modet fortfarande består kan man ju fundera över. Nedan ett bildexempel på detta från Little Fairies i Stockholm barnkollektion för sommaren 2017. De internationella modehusen kommer ständigt med nya variationer på sjömanstemat, men nu har sjömansflickan blivit vanligare än sjömansgossen. 

Eftersom jag säkerligen inte är ensam om denna fundering har jag sökt runt på nätet och fastnade för en artikel i Ny Teknik om just Sjömanskostymen skriven av Kaianders Sempler. Sempler har ingen teori om varför man klädde flickor i sjömanskläder, men har däremot en teori om varför dressen blev- och fortfarande är så populär. Artikeln är visserligen daterad år 2000, men jag hittar ingen senare, bättre eller roligare förklaring och bifogar för enkelhetens skull hela artikeln här: Sjömanskostymen.

Bilden överst, daterad 1925, är ett av de många fotografier som hittades under golvet vid en renovering av Ida Ekelunds ateljé/vindsvåning i Lund 2012.