Kategoriarkiv: Elina Carolina

Elina Carolina /2

… som enligt församlingsboken var dotter till okänd moder – och fader om ni frågar mig – placerades omgående efter födseln som fosterdotter hos en familj boende i en nybyggd fastighet i kvarteret Lärkan på Lugnet. Det är alldeles i närheten av södra Saluhallen på Föreningsgatan som då ännu inte var uppförd. I fosterfamiljen fanns två barn varav det yngsta var två och det äldsta sex år. Det ser stabilt ut i kyrkboken och det ger hopp, men inte längre än till november 1884 för då är Elina tillbaka hos barnmorskan i kvarteret Höken. Hon var då nästan ett och ett halvt år. Självklart kan vi fundera över varför och på hur det gick till och hur Elina reagerade, men skälen och själen var inget man skrev om i församlingsboken i en tid då det primära för de flesta människor i Malmö var att få tak över huvudet och mat för dagen, men sett med dagens ögon är den hanteringen svår att ta in.

Eugenia hette barnmorskan i Höken. Hon var en fyrtioårig änka som hade två egna söner, en äkta och en oäkta. Utöver dessa två hade hon när Elina återkom tio andra barn som hon tog hand om. De benämns som fosterbarn eller barn till okända mödrar och vissa av dem skickar hon vidare till andra hem. Fyra avlider före sin ettårsdag och ytterligare ett barn kort efter det att barnet fått ett nytt hem i Ystad. Till sin hjälp i verksamheten har Eugenia pigan Karna. Det var här hos Eugenia, Karna och tio barn, levande och döende, i kvarteret Höken som Elina hamnade. Jag borde titta närmare på Eugenia lite längre fram i tiden, men jag lägger energin på Elina (fortfarande utan efternamn) istället. Efter nästan ett år hos Eugenia, på lilla julafton 1885, förflyttades Elina till Svedala och jag pustar ut ett tag innan jag följer henne vidare. 

Tidigare inlägg om Elina hittar du här: Elina Carolina.

Elina Carolina

Barn till okända mödrar fanns det gott om förr i världen och i de sammanhangen förekom aldrig fädrar, men det här är ju faktiskt även en okänd faders barn eller barn till en okänd fader om ni så vill. Det var inte Elina Carolina jag letade efter i Caroli församlings födelsebok från sent 1800-tal, men jag kunde bara inte gå förbi henne. Jag rör mig ofta i de kvarteren och den tiden för att kontrollera uppgifter så jag har bestämt mig för att följa henne en bit på vägen. Det är väl det minsta jag kan göra … Hon föddes troligtvis hos barnmorskan som bodde i Höken, ett kvarter i Malmös östra innerstad. Barnmorskan och en okänd dam var dopvittnen. Jag får en känsla av att tilltalsnamnet blev Elina, men som sagt, det är bara en känsla. Sedan tror jag att den okända modern hade bestämt namnet och jag kan tänka mig att Elina, om hon nu överlevde sin barndom, många gånger under sitt liv funderade över sitt namn. Något efternamn har hon i skrivande stund inte, men troligtvis fick hon någon slags c/o-efternamn tills någon i nåd lånade henne sitt efternamn eller rent av adopterade henne. Vi får se vad framtiden hade att erbjuda Elina Carolina, barn till okända föräldrar.