Kategoriarkiv: Gamla foton, vykort eller annat som berättar …

Predikande kvinnor

Den här bilden får mig att tänka på tant Hilda, mor till en av mina föräldrars vänner. Behövdes det barnvakt när jag var liten så var det alltid Hilda som kom. Både min bror och jag tyckte om henne. Hon var så snäll att vi inte skulle drömma om att jäklas eller vägra gå och lägga oss när det var dags. Hilda arbetade på en fabrik där man gjorde sidentäcken och jag minns att jag hade ett guldgult täcke som kom därifrån. När det var lite större tillställningar hemma fanns Hilda med, men oftast som hjälp i köket eller liknande. Sällan satt hon bland övriga gäster. Av de vuxnas samtal förstod jag att hon var frälsningssoldat, men det nämndes aldrig när hon var närvarande. Det var något med med det som man inte riktigt ville kännas vid och Hilda accepterade tydligen det. Samtidigt var det ju konstigt att far alltid la en slant i de musicerande frälsningssoldaternas bössa på Limhamns torg. Som barn registrerar man allt som är motsägelsefullt, men kan inte alltid formulera frågor kring det och det skyfflas till det bara är så-högen. 

Efter att ha läst Johan A Lundins bok: Predikande kvinnor och gråtande män förstod jag hur provocerande Frälsningsarmén verkligen var när den kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Det man förfasade sig mest över var att kvinnorna gavs så stort utrymme. De fick bära uniform, predika, få befälsgrader och samma positioner som män. Samtidigt breddades också utrymmet för männen så att de fick visa omsorg, ta hand om människor och de uppmanades till och med att delta i hemarbetet. Egentligen var det enligt boken inget projekt för att frigöra kvinnorna politiskt utan handlade om att sprida evangelium och då var allt detta en effektiv metod, men ändå. Med tiden mattades tyvärr radikaliteten i fråga om jämställdhet av för ju mer accepterade Frälsningsarmén blev, desto mer lika blev de det övriga samhället när det kom till synen på män och kvinnor. 

Det är långt mellan förra sekelskiftet och mina minnen av och kring tant Hilda, men det uppfattades tydligen på sina (mina) ställen fortfarande inte som riktigt rumsrent att tillhöra Frälsningsarmén. Jag tror inte att det provocerade längre, snarare var det inte riktigt fint. Så här långt bakefter känns det faktiskt ledsamt. Tänk vad en bild kan sätta i gång … 

Ingen av kvinnorna på bilden som är tagen av en okänd fotograf föreställer tant Hilda.

Det är en vårdag

… för sisådär en femtio år sedan och klockan är tjugo över två. Vi står på en påsk- och vårpyntad Södergata som är sig lik, men ändå inte. Själv tänker jag smita in på Hennes (utan Mauritz) och för er som vill gå vidare ligger Stortorget rakt fram. Ja,ni ser själv!

Detta och en del andra 50- och 60-talsögonblick i Malmö fångade av Gunnar Sixtensson blir vykort längre fram i vår, men mer om det senare.

Johannes Zehngraf

… Malmöfotograf, om än bara för några år.

Johannes Zehngraf (1857-1908) som var född i Nyköbing Falster i Danmark lärde sig porträttfotografering av sin far och satte upp fotoateljé i Ålborg, Odense och Malmö. Ha visade sig tidigt i livet vara en talangfull tecknare och erfarenheterna av fotoretuschering lär ha varit en bidragande orsak till att han med tiden blev miniporträttmålare. Han drev mellan åren 1886 och 1889 en fotoateljé på Södergatan 16 i Malmö, men flyttade därefter till Berlin och gick över till miniporträttets konstart. I hans kundkrets ingick många av Europas kungahus och furstendömen. Här några kundexempel: Christian IX, Drottning Olga av Grekland, Tsar Alexander III, Kejsarinnan Dagmar, Tsar Nicolai II, Storfursten Georg av Ryssland, Prinsessan Maud, senare drottning av Norge, Barnporträtt av prins Olav (V) av Norge, Kejsar Wilhelm II och Rikskansler Otto von Bismarck. Lite kort tid i Malmö, men o.k. han kan få platsa bland Malmöfotograferna ändå och dessutom förvaras plåten här. ; )

Troligtvis föreställer inte övre bilden Johannes själv. 

Året är 1946

… och med lite fantasi står vi också här vid spårvagnshållplatsen som ligger ungefär där Östergatan, Adelgatan och Bruksgatan möts. Det är sen fredagseftermiddag  och vi är på väg hem. Lite snömodd ligger kvar på marken och vi längtar efter våren. Vi småpratar med varann och säger att det blir nog vår även i år. Ett portföljgäng passerar oss och jag tror de tar vägen via Bruksgatan till Centralen. Jag småfryser och funderar över vad vi ska ha till middag i kväll …

I Sydsvenskans fönster ovanför oss står Gunnar Sixtensson och förevigar det hela och nu kommer trean …  eller är det ”ittan”? Den kommer från fel håll, fast rätt ändå. Snart är vi hemma! 

 

Dagens namn

… är Maria och här kommer ett tåg med hälsningar till henne. Kortet som är gammalt har förtryckt namnsdagstext och det får mig att fundera över hur viktiga namnsdagar var förr. Med förr menar jag för cirka hundra år sedan. Lyssnar jag till några Röster från förr är de samstämmiga: fröken Cecilia Ohlsson född 1865 i Malmö säger: namnsdagar var det inte så mycket och fröken Hilda Kockum född 1862 i Västra Skrävlinge är enig med tillägg: namnsdagar firades aldrig annat än Anna och Maria och fru Emma Bond född 1865 i Svedala avfärdar det hela med: namnsdagar hörde vi aldrig talas om. De har naturligtvis rätt alla tre för så var det för dem, men den förtryckta hälsningen till Maria säger egentligen något annat. Själv tycker jag att en namnsdag gott kan uppmärksammas lite – så grattis alla Marior!

Om Nanna Grönvall

… måste ni bara läsa!

Först hittade jag skylten i Malmö Museers bildarkiv och sedan en artikel i Malmö Museers e-skriftserie författad av Helena Strömquist som berättar om Nannas liv och verksamhet. Här: Fru Nanna Grönvalls bokbinderi får ni möta en kvinna med mental kraft, fysisk styrka, ekonomiskt sinne, konstnärlig begåvning och lite till … 

Lite om en annan Grönvallare verksam i en annan bransch några årtionden tidigare än Nanna hittar ni här: Anna Grönvall. Nej, de var inte släkt, men yrkesskickliga  och företagsamma båda två!

– Förlåt, vad sa du?

– Jo, jag frågade hur jag hittar jag till Södra Promenaden?
– Låt mig tänka …  
(kunde hon inte frågat någon annan för jag vet knappt själv var jag är, men vänta nu, vad står det på skylten?)
– Du är nästan där, men vrid nu ner till vänster och fortsätt rakt fram så kommer du rakt på Södra Promenaden. 
– Tack så hjärtligt!
– You’re welcome! ; )


Okända fotografer hade ofta en annan ingång när de fotade stan och det gör bilderna spännande. Nu hade jag ju hjälp av skylten Lilla Nygatan och förstod att Katolska kyrkan måste ligga där bakom och så såg jag David Lenanders (Davidshalls-David) hus längst ner i Kanalgatan. Nu tänker ni nog att jag bara kunde vänt mig om så hade saken varit klar, men man blir en del av bilden och får stå kvar där man stod när man blev tilltalad … ; ) 


Kanalgatan och Gustav Adolfs torg sett från Södra Promenaden.

Översta bilden som finns i  Malmö Museers bildarkiv togs 1918, ett historiskt betydelsefullt år. Året finns med i ett par programpunkter i Malmö Stadsarkivs vårprogram som du hittar här:  Malmö Stadsarkiv

Det här är Maj-Etel

… och hon lär vara fotografen Frans Weyers dotter. Någon närmre fotodatum finns inte, men eftersom Frans var född 1883 så kan väl fotot vara taget cirka 1910. (Det visade sig senare att Maj-Etel var född 1917 så jag ändrar till 1922-23 nånting …) Tittar jag närmare på bilden så tror jag att den togs för att dokumentera att hon fått mässling eller kanske vattkoppor. Hon är rätt påbyltad med filt och sjal som inte kan ha varit direkt febernedsättande, men bilden nedan visar att hon trots det piggnade till.

Bilderna kommer från Malmö Museers arkiv och det kommer fler och lite mer om och av fotograf Weyer.

Frans Persson Weijer senare Weyer (1883 – 1963)  som var född i Hammarlöv på Söderslätt lär ha arbetat som fotograf i Hörby kommun omkring 1900 och startade 1903 egen fotoateljé i Sölvesborg som han drev i fem år. År 1908 kom han till Malmö och satte upp ateljé på Möllevångstorget 6 som han innehade till 1915. Mellan 1914 och 1915 drev han även Atelier Baltia (Baltiska utställningen!) på Stortorget.

Utöver att vara porträttfotograf förevigade Frans Malmöhem, Folkets Park, skolor, fester och sammankomster för föreningar och sällskap och så familjen förstås. Icke minst Maj-Etel! Frans ateljé hittar jag sedan mellan åren 1929 och 1945 på Drottninggatan 12 i Malmö. Det finns många uppgifter om dåtida fotografer, men problemet är att uppgifterna oftast skiljer sig åt, men jag rättar mig efter Nordiska Museets fotografregister. Det behöver i och för sig inte vara en garanti, men det brukar stämma på ett ungefär i alla fall. Om man får tro nedanstående bild verkar det som om Frans på senare år slog ihop boende och ateljé i närheten av Stjärnplan och bilden blev kanske till någon form av reklamkort.

Då blev Weyers nästan granne med Ida Malmström och hennes Café Dala. Världen är liten! Jag spånar vidare …