Kategoriarkiv: Malmö Nu

I Malmös hjärta

I Altonaparken står Gösta Ekman modell för ”det svenska tungsinnet”, en bronsskulptur skapad av Marie-Louise Ekman. ”Marie-Louise ville göra något på temat det svenska tungsinnet och vemodet och frågade mig om jag inte kunde stå modell för den gråtande konstnären.” Det ville Gösta och sedan presenterades statyn i den svenska paviljongen under världsutställningen i Sevilla 1992. Efter detta fick statyn komma till Malmö som under åren 1949 till 1955 var Gösta Ekmans kära gamla stad. Kär, trots att han här sa sig ha gråtit mycket för att han inte var så stor och stark, men däremot slängd i käften och då var det ju lätt att få sig en smäll. 

Nu är Gösta Ekman borta för alltid och plötsligt känns det svenska tungsinnet och vemodet som en tröst …

I väntan på vårdagjämningen

 

… som inträffade 24 minuter efter klicket kom jag att tänka på att S:t Pauli kyrka snart kommer att öppna igen efter renoveringen som pågått i två år. Egentligen har det varit fyra år av renovering, men under de första årens utvändiga renovering hölls kyrkan öppen.

Invigningsveckan startar på söndag den 26 mars och det bjuds på program och musik varje dag och kväll. På söndag kommer Anders Reisnert, Malmös tidigare stadsantikvarie, att berätta om restaureringen. Mera om invigningsveckan kan du läsa här: Nu öppnar S:t Pauli kyrka igen.

Så blev klockan 11.29 och ljuset tog över …
Leve ljuset!