Kategoriarkiv: Malmö Stads Spårvägar

På väg

… mot första hållplatsen som är Stortorget. Om någon vill stiga av så tryck redan nu … Vilken sträckning ettan kommer att ha efter hållplats Stortorget är jag inte helt säker på och inväntar därför Börje Carléns bok ”Spårvägen i Malmö” utgiven av Stenvalls förlag 1972. När jag fått boken kan vi, lite då och då, resa vidare mot Lundavägen/Dalhemsgatan. Den som vill åka spårvagn på egen hand i gamla Malmö kan kanske också ha nytta av boken som finns att köpa på bokbörsen eller att låna på Stadsbiblioteket.

Följer ni med

… på en tur med ettan från Gustav till Lundavägen? Det är trettiotal så nåt JoJo-kort gäller inte, men resan sker i studiesyfte så den är ändå gratis. Den som vill åka i motsatt riktning kommer till Sofielund, eller kanske till och med ändå ut till Rosengårdsstaden eftersom linjen förlängdes ditut vid den här tiden. Då åker vi!

Till Rosorna

till rosorna

Rosorna på Rosenvång (som jag skrev om i tidigare inlägg) finns det inga planer på att förnya/förbättra eftersom en breddning av mittremsan var planerad men det diskuteras även om det ska finnas cykelbana och/eller busskörfält, tyvärr får inte allt plats, men inget är ännu beslutat. Tackar Gatukontoret i Malmö för ett snabbt svar på min fråga. Sträckan kommer alltså att förnyas/förbättras, men omfattningen av arbetet ligger väl på politikernas bord.

Att ta bort rosorna som är av symbolvärde för just den aktuella sträckan kombinerat med att jag är inne på nostalgins marker ställs klart mot behovet av förbättringar i trafikhänseende. Jag misstänker att det handlar om ett stort arbete där Rosenvång ingår som en liten del av en lång sträcka förbättring/breddning. Det svider, oavsett vilket …

Då och Nu – Bellevue

Den Bilden Bellevue gamla Malmö Limhamn

Namnet Bellewue nämns för första gången i samband med en egendom bestående av Fosie nr 2, Hindby nr 5 och Hyllie nr 37 som köptes i början av 1800-talet av Frans Suells svärson Lorens Kockum och namngavs i hans tid. Bellewue gård 1811 – Bellevüe 1813 – Bellevü 1825 – Bellevue 1840 – Bellevue gård 1853. Våra dagars stavning har området haft sedan 1878. Bellevue kommer från franskan och betyder – vacker utsikt!

Den Bilden Bellevue Stjärnplan då och nu

Jag skulle tippa att dåbilden togs omkring 1915 i samband med att Limhamn inkorporerades med Malmö och linje 4 blev utsträckt från Fridhem till Limhamn. Lite förbryllande att det faktiskt står på vagnen, men det har förmodligen en enkel förklaring så jag släpper det … Det var linje 4 som trafikerade denna sträcka!

Den Bilden Stjärnplan spårvagn fyran Malmö

Ställer mig mitt i spåret och hör för min inre syn – Stjärnplan! – och så det där speciella ljudet som uppkom när vagnen bromsade in  … och ännu doftar rosorna. 🙂