Kategoriarkiv: Den Bilden – Bokgalleriet

Vad är nu det här för något?

Framför flera av Malmös kända byggnader i silhuett, allt från S:t Johannes kyrka till Moriska paviljongen, står en grupp barn varav ett håller något märkligt föremål i handen. Vad betyder allt detta?
Jo, det betyder en ny ungdomsbok, Nyckelbärarna och den gyllene cylindern, skriven av Sabina Dethorey och Tyke Tykesson med illustrationer av Säde Virkamäki. Ett perfekt julklappstips för ungdomar som gillar spänning och historia. Boken som utges av Kira förlag kommer att finnas i handeln i början av december, men kan förhandsbeställas här och nu. Ta mig till Den Bildens bokgalleri!

Följ med på en rundvandring

… genom MFF-legendaren Staffan Tappers liv. I sin nya bok berättar Staffan om barndomsåren i Genua där pappa Börje var professionell fotbollsspelare och om den egna fotbollskarriären som bland annat innehåller fyra SM-guld och 407 matcher i den ljusblå A-lagströjan, inklusive Europacupfinalen 1979. Dessutom 36 landskamper och två VM-slutspel samt fyra spännande möten med den polske målvakten Jan Tomaszewski. Vi får också lära känna hans familj; Karin som är Staffans hustru och stora kärlek och deras tre barn. Staffan väjer inte för att berätta om sin egen mångåriga kamp mot alkoholism och familjens stora livssorg när sonen Anders gick bort. Staffans starka tro på stadens, MFF-familjens och den egna familjens framtid genomsyrar denna rikligt illustrerade biografi över en av Malmös största fotbollsspelare.

Boken hittar du i Den Bildens Bokgalleri/Staffan Tapper En Rundvandring i mitt liv!

Följ med

… på en promenad genom stan!

I boken, En promenad genom stan, går textförfattaren Jeanette Rosengren och fotografen Urszula Striner på promenad i sin egen stad, med kameran i högsta hugg. De har jämfört gamla bilder av Malmö med nytagna och spårat förändringarna, lagt ett historiskt pussel och undersökt miljöer.
De har varit flanörer och strosat i staden och gjort urval; valt ut historier de vill berätta och skeenden de vill belysa.

Den här promenaden som ni säkert inte vill missa finns nu till försäljning i Den Bildens bokgalleri och det hittar du genom att klicka här: Bokgalleriet.

Om Södran

… ett kort men icke oviktigt kapitel i den folkliga underhållningens historia berättar Bengt Liljenberg i sin nyutkomna bok Södran – en folkets teater där revyerna höll hus. Vi får veta vad som tilldrog sig på denna scen som var ett tillhåll för många glada skratt, möta en rad folkkära artister och veta om hur skådespelen mottogs. Boken, utgiven av Kira förlag, finns nu till försäljning i Den Bildens bokgalleri.

Som sagt

… så mycket kul, spännande och intressant på gång i Malmö i höst. I september firar vi att  teaterhuset vid Fersens väg i Malmö fyller 75 år. Sedan 1944 har generationer upplevt magiska ögonblick i operahuset som år efter år fortsätter att leverera. 

De första 50 åren finns dokumenterade i Henrik Sjögrens verk ”Konst & Nöje” som utkom 1994, men i boken ”Opera! Musikal! Konsert!”  har författarna Ulf Clarén, Yvonne Erlandsson och Carlhåkan Larsén samlat pusselbitar ur de senaste 25 årens verksamhet på stora scenen med succéer och floppar, ombyggnader och teknikutveckling, fakta och roliga anekdoter. Här kan vi läsa om hur teatercheferna genom åren ser på sitt arbete så här i efterhand, vart de omtalade ”sarkofagerna” tog vägen, vilken kändis som hade planer på att fly landet inför premiären och mycket mer. ”Opera! Musikal! Konsert!” som ges ut i höst på Kira förlag finns nu till försäljning/förhandsbeställning i Den Bildens bokgalleri.

Om sista akten

Under 15 år, från 1957 och till sin död 1972, hade den mytomspunne författaren Fritiof Nilsson Piraten en lägenhet på Sergels väg i Malmö. Ingen har hittills skrivit om denna sista akt i författarens liv. Inte förrän nu. Det är inget helgon vi möter, utan en person med tillkortakommanden och idiosynkrasier. Men vi upptäcker också en omtänksam och skör människa med humorn som sköld mot livets svåra. 

Boken, Kalla min barndom åter. Piratens liv i Malmö, skriven av Jan Sigurd och utgiven på Kira förlag hittar du nu i Den Bildens bokgalleri.

Anna, i skuggan av Alfred

Min bok om Anna, berättelsen om flickan som blev känd som den okända 16-åriga fabriksarbeterskan som liksom arkitekten Alfred Arwidius omkom vid den tragiska gasolyckan på Adelgatan 5 i Malmö torsdagen den 22 april 1915, är nu klar. I min bok träder människan Anna fram ur skuggorna och tidigare okända fakta om hennes uppväxt, familj, arbete och fritid ger berättelsen om Anna, men också historien om hur Malmö vid tiden för hennes död växte, utvecklades och tog språnget till en modern storstad. 

Det var nu alldeles lugnt och tyst i huset och Maria kunde studera sin nyfödda dotter. Hon tyckte att hon var näpen och lite nådig och bestämde sig för att hon skulle heta Anna. Ingen av döttrarna bar hennes eget namn och Anna Maria lät vackert och hon visste att Nils skulle låta henne bestämma själv. Det var fortfarande varmt denna den 21 september 1898 och rullgardinen rörde sig lätt i vinddraget från fönstret. Hon hörde barnens röster från gränden, drog filten tätare kring den lilla och tillät sig att slumra till …

Boken, utgiven på Kira förlag, finns nu till försäljning i
Den Bildens bokgalleri.
Anna, i skuggan av Alfred