Våren på Malmö Stadsarkiv!

sa för bloggen

I vårens program blir det mode och textil, tittar bakom arkivets kulisser, berättelser om gamla Malmö och bokcirkel om serier. Och så jubilerar Tryckfrihetsförordningen. 

Januari

Bilden av Malmö i kartong

13 januari–12 februari 

En utställning som tolkar människors bild av Malmö i abstrakt form. Av studenter på Produktdesign på K3, Malmö högskola.

Februari

Nyfiken på arkiv!

Tisdag 9 februari kl. 14–15

Titta bakom kulisserna i en rundvisning i magasinet. Begränsat antal platser.

Berättelser från Rådhuset
Onsdag 17 februari kl. 15

I rådhuset låg en gång stadens arkiv. Staffan Gudmundsson, som grävt djupt i de gamla böckerna, berättar i ett föredrag om rådstugan, fängelset, bokbindarna och de äldsta bevarade handlingarna.

Tecknade serier – bokcirkel
Onsdag 17 februari kl. 18–19

Välkommen till en bokcirkel där vi läser och diskuterer serieromaner ur olika genrer. Denna gång: ’Blå är den varmaste färgen’ av Julie Maroh, en serieroman om kärlek, passion och fördomar.
Plats: Stadsbiblioteket, Röda rummet. Föranmälan: info.stadsbiblioteket@malmo

                                                         
Gallring pågår
Lördag 20 februari kl. 13-14

Gallring+2

 Teatergruppen Banditsagor framför en suggestiv  thriller som utspelar sig bland bibliotekets hyllor. En fängslande lek med ljud och form om att upprätthålla fasader och kämpa för att överleva.
Begränsat antal platser. Max 20 st. Gratisbiljetter kan hämtas i entrén från den 15 februari.

Visning av Malmö stads nya fotomagasin
Onsdag 24 februari kl. 15

Vi visar de nya lokalerna och delar av våra analoga samlingar, samt berättar om vårt insamlingsarbete och våra databaser.
Föranmälan: senast 31 januari till bo.o.andersson@malmo.se. Max 10 personer.

Mars

Nyfiken på arkiv
Tisdag 1 mars kl. 14-15

Presentation av läsesalens databaser och andra hjälpmedel. Begränsat antal platser.

Modeliv ur Ewa-Maris arkiv
12 mars – 11 juni

På Marienlyst slott mode reportage för tidningen IN

Ewa-Mari Johanssons visar ett urval fotografier från sin 35-åriga verksamhet som internationell modefotograf. Med bilder från backstage till de stora Haute couture-visningarna med toppmodeller som Claudia Schiffer, Linda Evangelista och Helena Christensen.

Invigning 12 mars kl. 13–17

Kl. 13 Utställningen invigs av Ewa-Mari Johansson tillsammans med Kajsa Lindskog, adjunkt vid Malmö högskola/K3 och frilanscurator, som ska tala om Ewa-Maris modefotografi och modefotografins historia.

Kl. 15 visas filmen ’Dior and I’ på Biograf Panora. En dokumentär som ger en unik inblick i det legendariska franska modehuset Christian Diors allra innersta. I samarbete med Folkets Bio. Kostnad 40 kr.

Tecknade serier – bokcirkel
Onsdag 16 mars kl. 18-19

Denna gång: ’Viktor Kasparsson – Vinterbrand’ av Dennis Gustafsson. Om en detektiv i Hälsingborg med det övernaturliga som specialitet.
Plats: Stadsarkivet. Föranmälan:info.stadsbiblioteket@malmo.se

Bokrealese för Malmö Konstguide – offentlig konst i staden
Torsdag 17 mars kl. 16.30

Nu släpps en nyutgåva av Konstguiden. Författarna Gunnar Ericsson och Jacob Faxe finns på plats och berättar om boken.

Släktforskningen dag – tema DNA
Lördag 19 mars kl. 10-16

Årets tema är DNA-forskning och en av föredragshållarna är Peter Sjölund, pionjär  inom DNA och släktforskning. Nätverket Unga släktforskare finns också på plats för att presentera sin verksamhet.

Häxhysteri och påsktrolleri i arkiven
Måndag 21 och tisdag 22 mars kl. 13.00

Lyssna till historier om mjölkharar, trolldrycker och häxor, och gör ett respass till Blåkulla. Påsklovsaktivitet för barn från 7 år med arkivpedagog Karin Sjöberg.

Nyfiken på arkiv!
Tisdag 22 mars kl. 14-15

Denna gång lär vi oss hur man forskar om äldre hus.

Bara ben och fantastiska maskiner – om Malmö Strumpfabrik
Tisdag 29 mars kl. 18.30

Strumpfabriken var inte bara framgångsrik inom teknologiska förändringar och nya material, utan intog också en ledande roll i mode och livsstilsproduktion. Med en ny typ av marknadsföring av varumärkena Vogue och Nivella involverades konsumenterna i en rad landsomfattande kampanjer och tävlingar. Föredrag av Roger Johansson, professor i historia vid Malmö högskola.

April

Släppefest för On spot story – Malmö Textilindustri
Lördag 2 april kl. 13-15

Stadsarkivet guidar er genom historien med mobilappen On Spot Story.  Den senaste spotten skildrar textilindustrin i Malmö med textilarbetarnas egna berättelser och bilder.

MMT och Katja of Sweden
Onsdag 6 april kl. 15

I ett föredrag gör Stadsarkivet nedslag i Malmö Mekaniska Tricotfabriks arkiv bland stickmaskiner, arbetare, reklam och modeller.

Temakväll: Att gräva i det förflutna – om historieforskning och arkiv
Tisdag 12 april kl. 18-21

Tillsammans med Historiska seminariet vid Malmö högskola bjuder vi in till en temakväll om arkivens betydelse för den historiska forskningen. Stefan Nyzell, lektor i historia, talar om att forska i historiska arkiv. Arkivpedagogerna Karin Sjöberg och Kerstin Martinsdotter tar med deltagarna till arkivens gömmor där de får möta människor ur det förflutna.

Nyfiken på arkiv!
Tisdag 12 april kl. 14-15

Denna gång presenteras läsesalens databaser och andra nyttiga hjälpmedel. Begränsat antal platser.  

Tecknade serier – bokcirkel
Onsdag 13 april kl. 18-19

Bokcirkeln tar denna gång upp ’Pyongyang’ av Guy Delisle, som ger sin bild av hur det är att arbeta som västerlänning i Nordkorea, och hur det är att turista i världens kanske mest slutna land.
Plats: Stadsbiblioteket, Röda rummet. Föranmälan: info.stadsbiblioteket@malmo.se

Kod om klädernas hemliga språk

Tisdag 19 april 18.30

I ett föredrag guidar Maria Pihlblad dig genom århundraden av skiftande mode och snuddar vid de drömmar, maktbudskap och skönhetsideal som sytts in i sömmarna. Maria är kläddesigner med passion för vintage och är en av två ägare till klädbutiken Flique i Underjorden

Judiskt liv i Malmö 1860-1910
Tisdag 26 april kl.18.30

Hur var det att som jude flytta till Malmö under senare delen av 1800-talet? Hur togs judarna emot av Malmöborna? Var bodde de, vilka arbeten gick att få och i vilka skolor fick barnen gå? Gick det att leva judiskt i Malmö vid den här tiden? Författaren och forskaren Arne Järtelius berättar i ett föredrag.

Ordet är fritt eller? Ett seminarium om tryckfrihet och filmcensur
Onsdag 27 april kl. 13-16.30

I samband med 250-årsjubileet av Tryckfrihetsförordningen arrangerar Malmö stadsarkiv ett halvdagsseminarium kring betydelsen av yttrandefrihet, men även hur den svenska filmcensuren under hundra år gjorde ett undantag från denna då man menade att film kunde vara farligt.  

Medverkar gör Sydsvenskans chefredaktör Heidi Avellan och den iranska journalisten och kvinnoaktivisten Parvin Ardalan, samt filmvetaren Mariah Larsson vid Malmö högskola. 
Samtalet med Parvin Ardalan sker på engelska.
Max 120 stycken. Föranmälan senast 15 april till karin.sjoberg@malmo.se

Maj

Nyfiken på arkiv!
Tisdag 3 maj kl. 14-15

Titta bakom kulisserna i en rundvisning i magasinet. Begränsat antal platser.

Tecknade serier – bokcirkel
Onsdag 11 maj kl. 18-19

Denna gång: ’Den sommaren’ av Mariko och Jillian Tamaki. Varje sommar åker Rose med sin familj till ett hus i Awago Beach, och varje sommar träffar hon Windy. Men den här sommaren blir det annorlunda…
Plats: Stadsarkivet. Föranmälan: info.stadsbiblioteket@malmo.se

I ett annat Malmö
Tisdag 17 maj kl. 18.30

I+ett+annat+Malmö+554
                          
Om livet och miljöer i staden på den tiden då det talades om borgmästare, skrån, äreportar, löpare och andra gamla företeelser. Ett föredrag med utgångspunkt i några av Stadsarkivets äldsta dokument av Staffan Gudmundsson och Olle Nordquist.

Nyfiken på arkiv!
Tisdag 24 maj kl. 14-15

Kom och lär dig hur man forskar i polisarkiv. Begränsat antal platser.

På kvällsföredag och bokcirklar går du in via Friisgatan 19C. För övriga arrangemang via Bergsgatan 20, om inte annat anges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.