Ännu en drottning – Hedvig Eleonora

Målning av Juriaen Ovens. I år är det 300 år sedan den svenska stormaktstidens mest inflytelserika kvinna gick ur tiden - drottning Hedvig Eleonora (1636-1715) av Holstein-Gottorp. Hon var byggherre och beställare till flera av vårt lands främsta barockmiljöer. Hon var en riktig ”power queen” men omnämns i historieböckerna oftast i rollen som maka till Karl X, mamma till Karl XI och farmor till Karl XII. Årets tre utställningar och programverksamhet vill lyfta fram fler sidor av henne. - Drottning Hedvig Eleonora är säkert känd till namnet av många men för övrigt tror jag att man i allmänhet vet rätt lite om denna anmärkningsvärda kvinna som var en av de mest inflytelserika personerna i Sverige under nästan sex decennier under 1600-talet och början av 1700-talet, säger Husgerådskammarens Överintendent Margareta Nisser-Dalman.

Målning av Juriaen Ovens. I år är det 300 år sedan den svenska stormaktstidens mest inflytelserika kvinna gick ur tiden – drottning Hedvig Eleonora (1636-1715) av Holstein-Gottorp. Hon var byggherre och beställare till flera av vårt lands främsta barockmiljöer. Hon var en riktig ”power queen” men omnämns i historieböckerna oftast i rollen som maka till Karl X, mamma till Karl XI och farmor till Karl XII. Årets tre utställningar och programverksamhet vill lyfta fram fler sidor av henne.

Drottning Hedvig Eleonora är säkert känd till namnet av många men för övrigt tror jag att man i allmänhet vet rätt lite om denna anmärkningsvärda kvinna som var en av de mest inflytelserika personerna i Sverige under nästan sex decennier under 1600-talet och början av 1700-talet,
säger Husgerådskammarens Överintendent Margareta Nisser-Dalman.

Tjocke Karls

… och Hedvig Eleonoras man Karl X Gustav (tjocke Karl) sitter till häst på Stortorget
Foto: Malmö Museer

4 tankar kring Ӏnnu en drottning РHedvig Eleonora

    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Jag tror Hedvig är något ”uppstoppad” här, men matglad lär hon ha varit precis som maken Karl. 🙂

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.