Då och Nu – Stubbamöllan vid Värnhem

Stubbamöllan karta 2

Det har funnits gott om möllor i Malmö. Just den här inringade Stubbamöllan, vid hörnet Ehrensvärdsgatan och Föreningsgatan, finns i min bildbank. Vad skiljer en stubbamölla från en vanlig mölla (kvarn för de som vill)? Har läst på och fått veta  att de även kallas fot eller stolpkvarn och det är en äldre typ av väderkvarn som utmärks av att hela kvarnhuset vrids kring en stubbe eller stolpe. Stubben kan vara av trä eller sten. Typen är mycket vanlig på Öland och det flesta stubbamöllorna är byggda under 1700-talet. Stubbamöllan var jämförelsevis enkel att konstruera, och byggdes ända in på 1900-talet, ofta som husbehovskvarn.

Stubbamöllan då

Stubbamöllan låg i det som idag är kvarteret 23 Hugo, husraderna i bildfonden är Östra Förstadsgatan vid Värnhemstorget och en bit av Sallerupsvägen. Säger jag ungefär vid Johanna Jeppssons spettkaksbageri, så vet ni ju precis! På kartan, daterad 1890, kan vi också se ”Landsväg åt Sallerup”  och ”Landsväg åt Lund”.  Möllan härstammar från danska tiden, byggdes ursprungligen vid Södervärn och någon uppgift säger att den en gång tillhörde Börje Jonsen Bager och jag misstänker att ”Bager” står för bagare. Den har flyttats tre gånger, till Kungsparken 1667, till Värnhem 1805, och 1901, samma år som Axel Sjöberg tog bilden, flyttades möllan till östra Kirseberg och tituleras Mölledals kvarn.

Stubbamöllan nu

3 tankar kring ”Då och Nu – Stubbamöllan vid Värnhem

 1. Göran Ljungkrantz

  Hejsan, jag har ärvt en Tavla (litografi el någon sorts tryck) av konstnär K Lundborg som heter: Den sista stubbamöllan i Värnhem.
  Är det någon som vet något mer om den eller konstnären K Lundborg?

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Göran! Så trevligt att du berättar detta! Jag har sökt lite på nätet och ser att konstnären heter Karl Lundborg och han var verksam i Skåne under 30- och 40-talen. Har ännu inte hittat någon samlad information om honom, men det är bara en tidsfråga … Jag återkommer till dig!

   Svara
 2. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

  Hej igen! Denna information om Karl Lundborg hittade jag på ”Broder Grå”, en konsthandel med grafik och oljemålningar. Adressen dit är brodergra.se och söker du på Karl Lundborg får du veta lite mera om honom. Det här var intressant!
  ”Karl Lundborg (1893-1972) föddes i Malmö, närmare bestämt på Kirsebergs backar. Hans far, Magnus, var murare i staden. Studierna genomgicks vid tekniska yrkesskolorna i Malmö mellan 1907 – 1908, Karlskrona 1911 – 1913, samt vid Valand i Göteborg, där han 1918 erhöll skolning av Birger Simonsson. Studieresor företogs till Danmark och Holland 1916, samt till Frankrike 1935 och 1953. Under åren 1921 – 1923 var Lundborg knuten till tidningen Arbetet i egenskap av illustratör. Året därpå gifte han sig med Lilly Lindoff som fem år senare födde dottern Lillemor.
  Lundborg höll flera separatutställningar och deltog från 1917 regelbundet i Skånes konstnärsförenings årliga utställningar. Han är representerad i flera museer och offentliga miljöer, inte minst på Trelleborgs museum.
  Läs mer:
  ”Karl Lundborg en söderslättskonstnär”. Hembygdsnytt. Skytts härads hembygdsförening årg 1997, sid 12-16.
  Skogh, S. 1951. ”Slättens målare Karl Lundborg”. I: Skåneland, nr 3-4.”

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.