Fotograferna Ohm

OOVATTE1

Nyligen hade jag ett blogginlägg om skyfallet i Malmö 1914 som Otto Bebbe Ohm förevigat med sin kamera. Det är alltid något speciellt med en Ohmbild – den är Malmö! Det lär också vara det tillfälle då Otto Bebbe Ohm kom på att kanske en tidning skulle vara intresserad av ett sådant foto och dagen därpå var hans första pressbild publicerad i Sydsvenskan. Har hittat en uppgift om att Otto Bebbe Ohm var Sydsvenskans pressfotograf på Baltiska utställningen. ? Tycker mig inte ha sett så många Ohmbilder från Baltiskan, men däremot många fina foton därifrån, märkta ”okänd fotograf”. Kan dessa vara Otto Bebbe Ohms?

Den Bilden Ohm hus på Rundelsgatan gamla Malmö

”Atelier Ohm” behöver inte innebära att det är Otto Bebbe Ohm som tagit bilden även om han ofta var i farten, det fanns ju fler fotografer Ohm i företaget. Alltså skäl att läsa på, och jag plockade därför fram ”Malmö med Ohms ögon”  och såg  att släkten Ohm består av fyra generationers fotografer, så det lär knappast räcka med ett blogginlägg. Om Bebbes syskon, Willy, Signe och Annie och deras arbete i firman vill jag veta mer. Willy Ohms son Jan, som var fjärde generationen Ohm, förde firman in i reklam- och modefotografering och dessa foton kan vi titta närmare på i kommande inlägg. Flera fotografer utanför familjen kom också under åren att arbeta för fotofirman Otto Ohm. Bertil Wigfors, Stig Ollerstam och Bror ”Blixten” Hansson för att nämna några.

Fotograferna Ohm – i stora drag och från början …

Från den tyska staden Helmstedt i Braunschweig emigrerade Heinrich Ohm 1861 till Köpenhamn med sin familj. En tid arbetade han som ambulerande fotograf och reste runt i Århus, Nyköbings Falster och Rönne på Bornholm. År 1862 åkte Heinrich till Skåne och fortsatte där som kringresande fotograf. Efter några år anslöt familjen.

År 1862 etablerade han sig mera stadigt i Ystad hos änkeprostinnan Struppen, i det hus där Ystad Allehanda sedan 1877 har sin redaktion.  År 1867 gick flytten till Lund där Heinrich bosatte sig med sin fru Louise och sina fyra barn. Han öppnade fotoateljé på Mårtensgatan och senare på Bantorget. Lund blev en fast punkt för Heinrich, men han öppnade även en annan ateljé  nära Broby, men det var svårt att leva enbart på fotograferande så han kombinerade ateljén i Broby med en butik, som sålde kaffe, snus och karameller i strut. Efter denna vistelse flyttade han med familj till Småland för en tid, men 1886 slog han sig ned hos sonen Otto som vid den tiden hade öppnat eget i Malmö. Heinrich Ohm flyttade ännu en gång, då som 77-årig änkeman till Pjätteryd där han startade en fotografisk verksamhet och arbetade där till sin död 1904, 80 år gammal.

Otto Ohm längtade ut i världen och bestämde sig tidigt för att gå till sjöss. Han hade upplevt många flyttar i sin barndom och kanske var det detta som bidrog till hans reslust. Fadern Heinrich tyckte att Otto skulle åka till Malmö för att mönstra, men inte till något skepp utan hos en av Malmös första ateljéfotografer, legendariske Carl de Shàrengrad på Östergatan i Malmö.  Otto fann sig i sitt öde och  trivdes och efter drygt ett år dog Carl de Shàrengrad och Otto blev föreståndare för ateljén. År 1882 förlovade Otto sig med sin fästmö Amelie och i april 1883 öppnades Fotoatelier Otto Ohm, på Rundelsgatan 20 i Malmö. År 1884 gifte sig Otto och Amelie och i december samma år föddes äldste sonen som också fick namnet Otto. Hans andra namn var Eberhard och för att skilja honom från fadern kom han i familjen att kallas Bebbe. Sedan följde åtta barn till, tre av dem valde andra yrken, men kom alltid att stå firman nära och hjälpte till när det behövdes. Fadern Otto var mycket noga med att medmänniskorna skulle bli nöjda med sina porträtt även om det krävdes retuschering och följande vers läste han ofta för sina barn:

”Din nästa ställ, så gott du kan
Uti en bättre dager.
Den mager är, Du göre fet
Den fule, fin och fager.
Om inte förr, så ovan skyn
Du får din vedergällning
För det så många här i dyn
Du gav en bättre ställning.”

Otto Bebbe Ohm började år 1900 att arbeta i firman och han var då 16 år gammal och blev därmed tredje generationens fotograf. Verksamheten i Malmö växte stadigt och man planerade för ett hus, skräddarsytt för verksamheten. Flera av Bebbes syskon provade på fotografyrket, men det blev så småningom Bebbe och yngste sonen Willy som tillsammans med sina systrar Signe och Annie kom att driva fotofirman Otto Ohm. Brodern Sven arbetade också i firman, men dog år 1929 endast 34 år gammal.  År 1920 dog familjefadern Otto Ohm, 60 år gammal, och nu fick Bebbe ta över företaget. Bebbe Ohms favoritmotiv Greta Borgström, blev 1926 hans hustru och de fick fem barn. År 1929 stod det egna nybygget färdigt på Rundelsgatan 23. Bil var inget för Bebbe utan den specialtillverkade cykeln med pakethållare både fram och bak räckte gott åt honom och hans trogna följeslagare, en Goertz Anshütz-kamera från 1914. Det är väl denna bild av den glade Otto Bebbe Ohm som äldre Malmöbor kommer ihåg. När fotograf Ohm kom visste alla att det var något på gång.  Aktuella händelser, invigningar eller olyckor till tidningarna likväl som familjehögtider eller en enkel skogsutflykt fångades av hans kamera. Bebbe drog sig inte för att klättra upp i lyktstolpar eller springa på hustak för att få ”bilden”.

Den Bilden Otto Bebbe Ohm på cykel gamla Malmö

Han var också den förste fotografen i Malmö som satte sig i ett flygplan, Detta var år 1924 och han lär ha blivit så hänryckt att han nästan glömde sitt uppdrag – att fotografera Kockums Mekaniska Verkstad. När Bebbe väl började plåta hade han svårt att sluta och det blev flera extrasvängar över Kockums, vilket innebar att det blev kris med bränslet, men piloten redde ut landningen ändå.

Den Bilden Otto Bebbe Ohm vid flygplan Kockums gamla Malmö

Under beredskapsåren var det en del förbud mot fotografering och det krävdes ofta tillstånd för detta vid större sammanhang. Bebbe Ohm var kortväxt, mycket mörk och hade en rejäl mustasch och det hände då att han blev tagen för spion. Vid ett enkelt och fredligt uppdrag nere i hamnen fick en militärpatrull syn på honom och han anhölls, men blev snabbt identifierad på polisstationen. Mer om denna och många fler av Bebbes eskapader under åren och Ohmska företagets liv och leverne med kameran finns att läsa i ”Malmö med Ohm ögon” skriven av Lena Draméus Åberg. Bebbe, en av Malmös största personligheter, som var född 1884 och verkade i Malmö långt in på 50-talet, avled i juli 1960.

Det kommer mera om Ohm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.