I de dödas vilorum …

 De dödas vilrum

Besökte  Gamla begravningsplatsen på Gustav Adolfs torg idag. Platsen som när den invigdes år 1822 fick namnet Nya begravningsplatsen. Läste namn, årtal och yrke på gravstenarna och promenerade fram och tillbaka i tiden och funderade över då och nu.

Alla kommer vi ju att tillhöra då, så är det bara, men jag upplever begravningsplatser som ett vilorum för nuet och det levande också. Livet känns stort när jag är där och tankar på vad som är viktigt  dyker upp, tankar som lätt löses upp när jag återvänder ut i bruset …

Har länge tänkt på att de bilder som bearbetas och läggs in i Den Bildens galleri behöver förstärkning i form av böcker som tillför Malmöhistoria, både beskrivande och skönlitterär sådan. Ett komplement helt enkelt, och så kommer det att bli!

Jag börjar därför med ”I de dödas vilorum”, i detta sammanhang en viktig bok! Den ger inget svar på livets stora frågor, men den beskriver på ett vackert och respektfullt sätt de som gick här före oss, kända och okända personer som på ett eller annat sätt format sin bygd. I Malmö finns 18 begravningsplatser för människor och en för djur, och i boken möter du dessa platser, kompletterade med underbara bilder. Boken är skriven av Jeanette Rosengren och Ursula Striner och kan numera köpas från Den Bilden, i skrivande stund kan den beställas genom ett mail, db@denbilden.se,  men när alla teknikaliteter är klara ska den finnas på Den Bildens hemsida. Priset för denna 424-sidiga bok är 290- inkl moms + frakt, men boken kan även hämtas om så önskas. Leverans i vackraste ”Malmöinslagning” ingår!

På bokens sista sida finns ett citat av Bodil Malmsten:
”Vi som lever är bara de döda på semester
nån sorts sommargäster.”
Ja, det är precis det jag ville ha sagt, fast med fler ord …  ; )

Kira 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.