Kvarteret Josefina

Josefina

… ett av tre kvarter i gamla staden som bär kvinnonamn. De övriga kvarteren är Diana och Sankt Gertrud. Jag frågar mig klart varför kvarteret n:r 57 fick namnet Josefina och går återigen till A. U. Isberg S:rs handbok och får veta följande:

På Hjorttackegatan, i kvarteret n:r 57 alldeles intill Västra skolan, uppfördes 1825-1826 en arbetsskola för fattiga flickor. Skolan fick namnet Kronprinsessan Josefinas slöjdskola och togs i bruk den 1 oktober 1826. Att hjälpa till med utbildning och arbete låg bakom instiftandet av skolan som gav flickorna undervisning i vanliga slöjd- och handarbeten varvat med läsning. Syftet var att rädda fattiga och värnlösa flickor från fördärv i fysiskt och moraliskt hänseende och ”dana dem till nyttiga medmänniskor”.  Skolan uppkallades efter Joséphine av Leuchtenberg, född 1807, som vid sexton års ålder gifte sig med Kronprins Oscar, Karl XIV Johans och Drottning Desiderias son som 1844 blev kung – Oscar l . Skolan benämndes efter 1872! – Drottning Josefinas slöjdskola. Skolan användes som hushållsskola hösten 1892 till hösten 1911 då den kom att användas som vävskola för Västra skolans 8:e klass. Josefinas skola ingår idag i Västra skolan.

Josefina skapade och understödde, förutom Josefinas slöjdskola, många andra inrättningar med samma syfte – bättre villkor för fattiga kvinnor och barn. Sällskapet för öm och sedlig modersvård, Sällskapet de fattigas vänner, Välgörande fruntimmerssällskapet, Sällskapet till arbetsamhetens uppmuntran och Sällskapet till dugligt och troget tjänstefolks belönande delade målsättningen att skaffa arbete, mat och kläder åt utsatta kvinnor och deras barn. Det sägs att ingen gick ohjälpt från Josefina. Lagen om lika arvsrätt  för kvinnor och män och lagen om förbättrad fattigvård låg både Josefina och Oscar bakom.

Mor till fem barn var Josefina redan vid 24 års ålder och dessa fem var: Karl (XV), Gustaf (”sjung om studenten”), Oscar (ll), Eugenie och August.

Drottning Josefina sågs av alla som en varm och älskvärd människa, begåvad, stark och med stor empati för de svaga i samhället. Denna folkgunst Josefina åtnjöt, gav år 1864 kvarteret n:r 57 hennes namn.

5 tankar kring ”Kvarteret Josefina

  1. Karin Sixtensson

    För mig också! Alltid roligt att lära något nytt! Hade inte heller koll på att Kronprinsens husarer var döpta efter Oscar I!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.