Kategoriarkiv: Eric berättar

Eric berättar

”Jag lockades att följa Karins blogg genom ett inslag om Frälsningsarmén som kom till Malmö år 1885. Min mormor hade som jag förstått av hennes historiska bakgrund kontakt med denna armé redan då. Det var min halvbror Bror Pålsson som gjorde mig intresserad av mormor Cecilia som du kan läsa mer om här: Cecilia Ahlström.

Nu går jag återigen tillbaka till min barndom i slutet av 20-talet som jag tänker och har tänkt tillbaka på åtskilliga gånger. Under åren har jag många gånger varit arg på Malmö kommuns sätt att hantera en byggnad med fantastisk historia. I den byggnad som låg på hörnet Västergatan och Gråbrödersgatan bodde jag och det var där jag fick min egen första kontakt med Frälsningsarmén.


Västergatan österut sett från hörnet Gråbrödersgatan kort före rivningen av hörnfastigheten i slutet av 1960-talet. Fotograf Rickard Bengtsson. 

Jag kunde från mitt fönster på andra våningen se och höra när första kårens orkester marscherade ut genom grinden på Gråbrödersgatan. De skulle till Fisktorget på Norra Vallgatan för att genomföra en gudstjänst. I vår hörnlägenhet hade vi fönster både mot Gråbrödersgatan och Västergatan. Härlig marschmusik och vänliga soldater vinkade till oss barn där vi satt i fönstren. Två gånger i veckan fick vi uppleva detta, men någon gång gick vi även bort till Norra Vallgatan för att lyssna.

Det fanns en kafélokal på bottenvåningen, men kaféet var kanske nedlagt. Oavsett vilket lekte vi med innehavarens barn i lokalen. På andra sidan av porten på Gråbrödersgatan fanns en lägre byggnad med samma innergård. I den bodde en polis och hans frapperande vackra döttrar eller kanske var de bara så vackert klädda. Mitt mycket unga hjärta klappade för dem …

Innergården var inte stor och leken utsträckte sig till förbjudet område, en mörk källare med indelning i bås. Taket hade många små valv. Jag visste inte då att jag lekte i en lokal som använts av Knutsgillet i Malmö. Jag har sett foto taget mot källarnedgången före tillkomsten av tråbås.

Vi hade huvudingång mot Västergatan. I porten gick man till vänster och ett halvplan högre, till höger, låg vår lägenhet. På detta plan fanns trappuppgångens gemensamma torrdass med automatisk torvströanläggning när man flyttade från sitsen. Min äldre halvbror Bror Pålsson bodde på samma sida, ett halvt plan högre. 

Diagonalt över gatukorsningen fanns en stor brevlåda på stålstativ vid gatukanten. Vi visste när den tömdes och stod på pass för att se postmannen på motorcykel med sidovagn.

I november år 1931 kom min far hem med ett stort filtpaket som innehöll en liten broder!

Så här efteråt tänker jag på kära töser och Frälsningsarmén och senare äventyr i lite mer vuxen ålder, som när jag och en kompis lyssnade på Frälsningsarmén vid Spångatan. Jag tror att det var Spångatan …  Minns ett tvillingpar i uniform – oj, så snygga de var!

Det var inte bara flickorna som lockade för musiken var viktig i min barn- och ungdom. Min far kunde spela piano och musik var viktigt för honom. En dag tog han med mig till en konsert på Malmö konserthus. Han hade inga pengar, men med en liten pojke vid handen tänkte han tigga sig in. Utan att beskriva närmare – det lyckades! Jag fick uppleva min första symfoniorkester i den lokal som senare blev Scaniabiografen.

I slutperioden av vårt boende på Västergatan var det dags att döpa min lillebror. Samtidigt blev jag och mina övriga syskon döpta. Alla i S:t Petri kyrka! Nästa adress blev Skansgatan …”

Tack Eric von Gertten för dessa minnesbilder från en del av din barndom på gamla Väster! Nu gäller det för mig att hitta passande foton som förstärker dina minnesbilder. Funderar lite över om konserten du nämner inte ägde rum på Palladium istället för Scania? De låg/ligger mitt emot varandra. Vi låter det bero för ni lyckades ju komma in och du fick uppleva din första symfoniorkester. Välkommen tillbaka och berätta vidare från Skansgatan!

Erics tidigare berättande hittar du här: Eric berättar.

Eric berättar

… fler minnen från sin ungdom i 40-talets Malmö.


Spårvagn linje 1 på Gustav Adolfs torg

”Ja – det var på den tiden då man hade spårvagnar i Malmö. Linje 1 Malmö C till Rosengård /Jägersro Linje 2 med samma sträckning men gick morgon och kväll till Industrihamnen Linje 3 Ringlinjen Linje 4 G A Torg till Limhamn Linje 6 till Hohög men inne i gamla sta’n där jag bodde på St Kvarngatan fanns inga spårvagnar.


Hörnet Stora Kvarngatan och Gasverksgatan

Jag delade cykel med min bror och båda skulle till Kommunala Mellanskolan 4 km bort. Språng 400 m tog cykeln som brorsan ställt där cyklade 400 m sedan tid att springa igen. Vi var alltid sent ute.


Kommunala mellanskolan, senare Johannes samrealskola, till vänster i bild.

Vi gjorde scoututflykter från Östervärns järnvägsstation till Genarp/Häckeberga – tänk Malmö hade 5 st järnvägsstationer.


Östervärns station på 40-talet

Malmö hade ett stort antal järnaffärer med grossist på Södergatan. Södra turen för 3 hjulig cykeltransport Jönssons Järn Triangeln sedan Hallmers resp Åhlanders längre ut på Södra Förstadsgatan. Det är en springpojke som minns. Ja det hette springpojke. Vid sidan av Jönssons järn låg biografen Kaninen (kvarteret heter Kaninen). Där gick många bioföreställningar på Söndags förmiddagar riktade till barn.


Triangeln någon gång på 50-talet

Utanför Nobeltorget var det fortfarande Landsbygd. En klasskamrat födde upp kaniner för slakt i koloni strax intill.


Amiralsgatan österut, sett från Folkets hus tak Fotograf Gunnar Lundh 

Det var strejk 1945 – många arbetslösa men smedfacket höll igång så jag fick mitt första riktiga jobb som smedlärling vid Kattsundsgatan Lindströms efterträdare Stern. Gångavstånd till bostaden. Avstånd mellan arbete och bostad ställer till det för miljön.”


S:t Thomas- och Kattsundsgatorna i Carolikvarteren

Eric har ett sådant tempo i sitt berättande att jag knappt hinner serva med bilder, men nu tycker jag nog att jag är framme. Bildåren/årtiondena ligger ganska väl i tid med Erics minnen, ibland lite äldre. 

Fortsättning lär följa …

Eric berättar

Inlägget Våren 45 fick Eric, trogen bloggläsare och inspiratör i Hurva, att minnas:


Korsningen S:t Thomasgatan och Grönegatan Malmö Stadsarkivs bildsamling 

”Då 17 år gammal fanns fortfarande bekymmer med matförsörjningen åtminstone i städerna. Åren innan stod jag i kö för att köpa paltbröd på bageriet Grönegatan. Det var utanför brödransonen att köpa paltbröd bakat med grisblod.”

Troligtvis köptes inte paltbrödet på Café Linnéa, huset näst längst bort i bilden, men vi är i alla fall på Grönegatan i Carolikvarteren.  

Eric tillägger sedan ”Forsätt i samma goa anda.”

Jag lovar att göra mitt bästa om Eric lovar att fortsätta att berätta! Min uppgift blir att hitta passande bilder och det kan kanske bli lite marigt om det ska stämma med tiden, men är det rätt plats kan det väl få slå på nåt årtionde. 

Fortsättning följer!