Mina Damer och Herrar …

ik2576F-R

… Cirkus Mijares-Schreiber!

Det här är tidigt  50-tal och  Malmö fick besök av en ”Amerikansk Jätte-cirkus”. Husen i bakgrunden får mig att  tro föreställningarna hölls någonstans i närheten av Slottsparken, eller kanske Öresundsparken …? Cirkus Mijares-Schreiber hade jag aldrig hört talas om, men jag hittade lite uppgifter om den och kan dessutom berätta att besöket i Malmö var alldeles i slutet av denna cirkus historia. På just den här  föreställningen fanns Gunnar Sixtensson med familj,  och som alltid fanns kameran med –  i högsta hugg … Det tackar vi för!

Cirkus Mijares-Schreiber
År 1878 kunde man på Rullans cirkus i Sundsvall se den skicklige konstryttaren Baptiste Schreiber som var av österrikisk artistsläkt. Det var ryttarkonster på högsta nivå. Baptiste träffade skådespelerskan Bertha Lindberg från Stockholm och tyckte uppstod. Bertha lämnade sin familj för cirkusliv med Baptiste och de två startade år 1880 en egen cirkus. De fick tre barn innan Baptiste plötsligt avled i lunginflammation, endast 33 år gammal. Bertha och barnen fortsatte med cirkuslivet och Bertha startade en ny cirkus 1897. Hon  träffade en ny man och fick ytterligare två barn.  Baptista, dottern i äktenskapet med Baptiste, som var en skicklig lindanserska lämnade år 1909 moderns företag för en egen karriär. I London träffade Baptista lindansarparet Chuy och Manuel Mijares och tillsammans med dem startade hon 1927  Cirkus Mijares-Schreiber.  Denna cirkus blev ett mycket framgångsrikt företag som kom att roa den svenska publiken under lång tid framåt. Under andra världskriget var de ett av Sveriges främsta cirkusföretag och engagerade en rad framstående artister.

7 tankar kring ”Mina Damer och Herrar …

 1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

  Njae, tror att de husen du tänker på är röda och har adress Köpenhamnsvägen.

  Svara
 2. Hasse Ericsson

  Hej Karin
  Jag heter Hasse Ericsson och driver en webbsida som heter http://www.karlskogabilder.se , där samlar jag bilder som har anknytning till Karlskoga och dess historia.

  Jag skulle gärna vilja ha Ert tillstånd att få publicera bilden på Baptista Schreibers Circus på min sida? Baptisa Schreiber bodde ju delar av sitt liv I Karlskoga.

  Med vänlig hälsning Hasse Ericsson

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Hasse! Om du tydligt anger fotograf och copyright så kan jag inte se något hinder för detta. Gamla bilder ska berätta och jag anser att detta är i rätt sammanhang. Ska skaffa mig en inloggning och ser fram emot att titta på Karlskogabilder. Vänlig hälsning Karin Lövgren Nilsson Den Bilden i Malmö

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.