När Oscar ll fyllde sextio

Eftersom dagens namn är Oscar (grattis!) tar jag tillfället i akt att som utlovat visa något av det som kom som en hälsning från Cecilias tid. Det är ett minnesblad som utgavs  med anledning av Oscar lls sextioårsdag den 21 januari 1889. På födelsedagen gav kungen en soupé på Stockholms slott för hela kungliga familjen, samtliga ministrar, diplomatiska kåren, de fyra talmännen i och medlemmar av riksdagens kamrar, ärkebiskopen, högre militärer med flera, tillsammans 1 100 personer. Ett litet nätt gille! 

Kungen fick en massa telegram från furstliga personer, bland andra kejsarna av Japan, Ryssland, Österrike och Tyskland, kejsarinnan Augusta av Tyskland, kungarna av Portugal, Italien och Danmark, storhertigen av Nassau och Baden samt drottningen av Holland.

Folket hyllade kung Oscar vid en kortege som utgick från Kungliga slottet och passerade Norrbro, Nybron, Hamngatan, Regeringsgatan söderut, Fredsgatan till Drottninggatan, Kungsgatan, Vasagatan, Stora Nygatan, Slussplan, Skeppsbron och åter till slottet under ljudliga hurrarop av de enorma massorna som fyllde gatorna. Troligen fanns drottning Sophia vid hans sida och hjälpte till med vinkandet. Det finns mycket mer att berätta om Oscar ll, men det är sånt som det inte står något i minnesbladet om. Det tar vi en annan gång …

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.