Södergatan i adventstid

Södergatan i julstämning

Ännu är det inte så där mysigt mörkt som det ska vara när man går på julskyltning, men snart skymmer det … Det blåser lite snålt så vi går in på närmaste fik och får något varmt att dricka medan vi studerar bilden. Jag tar nog en lussekatt också, den största jag kan hitta ; )

Här är det varmt och gott, få se nu på bilden  … Där går en kille i duffel, ett härligt plagg som man aldrig sliter upp. Fodret är rutigt och man knäpper med knappar av horn, som träs in i öglor.

Vi passerar Capitol och kommer till Palladium, där går Divorzio all’italiana – Skilsmässa på italienska med Marcelo Mastroianni och Daniella Rocca. Hur jag minns det? Den var ju barnförbjuden! ; ) Ser att klockan är tio i tre så vi har gott om tid om vi skulle föredra filmen.

Där borta ligger optiker Buve! Det får mig att minnas att man vid denna tid skulle bära glasögon eller rättare sagt, bära rektangulära, lite bruntonade bågar. Nej, inte för syns skull, men för att synas smart. Med en fullgod syn var det ju lite pinsamt att gå in och prova ut … Jag minns att jag slank in hos Buves, men kom snabbt ut igen då jag såg optikern, en nära bekant till mina föräldrar … Så det blev hos Preislers, lite längre ner i gatan, som jag fick prova ut mina brillor, de som jag förmodligen plockade upp sådär lite  elegant oberört när jag skulle se filmen.

Dahlstrands ser jag  – papper nånting? Så har vi Buttericks hörna. Den hörnan bör väl vara aväten vid det här laget. För säkerhets skull – självklart saknar jag den! Nu går vi vidare …

Se upp för Helgonet – en Volvo P1800! Vi fotgängare har inte företräde vid övergångsställen. Så vi får vackert vänta. Och så bussen efter det … Om tio år har vi en gågata!

Funderar över om det är Hennes utan Mauritz som ligger där bredvid Nessims Mattaffär.? I så fall har jag varit där ett antal gånger.

Ännu har det inte börjat skymma så vi kan väl sitta kvar ett tag till och bara njuta av dået!

Ser ni? Där går Gunnar Sixtensson med sin kamera!  Det gör han  –  och året är 1962!

En reaktion på “Södergatan i adventstid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.