Kategoriarkiv: Den Bilden – Aktuellt

Kort om kort

– Malmövykort, julkort och båda!

Kortställen är åter välfyllda med härliga Malmömotiv från förr och julkorten också på plats innan veckan är slut. Kika in på Malmö Museer (Slottsholmen), Malmö Stadsarkiv, Bokvalet, Malmö Konsthall och butik Torsten. Motiven kan variera något från ställe till ställe, men så får det vara. ; ) 

 

Det vi minns finns

… på nya vykort av det gamla Malmö!

Vad sägs om en mjukglass i 50-talets Folkets Park eller en 60-talstur med Rundan? Finns risk för regn har Paraply-Mårten öppet i sin butik på Rundelsgatan. Själv tänker jag via det gamla Wesselshuset på Gustav, Södergatan och Hamngatan ta mig till Adelgatan för en fika på Café Residens. 

Fler motiv hittar du på Malmö Museers (Slottsholmen) och Stadsarkivets välfyllda korthyllor.

Julkortet

… behåller sin ställning som den populäraste julhälsningen. Förra året lär svenskarna enligt PostNord ha skickat nästan 23 miljoner fysiska julhälsningar och det blir cirka nio julkort per hushåll. De flesta vill helst ha sina julkort i postlådan och för att de ska nå fram i tid före jul ska de med julfrimärke postas senast den 16 december och med vanligt frimärke är sista dagen den 22 december. 

Ovanstående julkort, som utöver att önska en god jul visar hur jul- och nyårshälsningarna såg ut vid tiden kring förra sekelskiftet och på 30-talet, hittar du på Malmö Stadsarkiv, Malmö Museum (museibutiken på Slottsholmen), Malmö Konsthall, S:t Petri- och S:t Johanneskyrkorna, butikerna Odd & Fancy- och Torsten.

Just nu

… hänger jag mig åt att lägga årets nya (från 30-talet) julkort för tryck. Skridskoåkarna och flera andra motiv kommer ni att hitta på Malmö Stadsarkiv och i Museibutiken vid entrén till Malmöhus slott. Jag hojtar när korten är på plats. 

Vad sägs om en tur på isen? ; )

Skriv och berätta

… om Malmö för sisådär en 60-70 år sedan!

Vykorten finns nu i Museibutiken på Slottsholmen och på Malmö Stadsarkiv. I slutet av juli hittar du dem även i Mattonbutiken, på Konsthallen och i Butik Torsten. 

De flesta bilder är tagna av Gunnar Sixtensson vars intresse för fotografering väcktes mycket tidigt i livet. Under slutet av 40-talet och i början av 50-talet var Gunnar verksam i Malmö Fotoklubb och ansvarig för klubbens press- och reklamavdelning. Han tävlade också med sina bilder och vann en del priser. Tillsammans med några andra medlemmar i Malmö Fotoklubb, Einar Gelong, prisbelönt amatörfotograf och verksam som rammästare med butik på Amiralsgatan, Inge Svensson, lärare och Malmöhistoriker, Stig Nylén, Bengt Månsson och Åke Ahrendt bildade han fotoklubben DGR – Den Gyllene Rullen. Denna var verksam in på 1980-talet. De flesta bilder tog Gunnar med favoritkameran Rolleicord.