Kategoriarkiv: Aktuellt i Malmö

På Teatermuseet

… i Malmö pågår nu och till och med den 7 april 2024 en utställning om Fredriksdalsteatern ”där skrattsalvorna och applåderna hänger kvar i luften långt efter sommarens avslutade föreställningar.

Friluftsteatern anlades 1927 som en utomhusteater med 1700-talets trädgårdsteatrar som förebild.

På Fredriksdals teater omges scen, salong och foajéer av höga, tuktade häckar med lind och avenbok. Teatern hittar du inne på museiområdet mellan stadskvarteret och den stora vägkorsningen vid huvudentrén. Redan 27 juli 1932 invigdes teatern med folklustpjäsen Värmlänningarna i regi av Skådebanan.

Mellan åren 1957–1965 var Tore och Kerstin Karte som hade chefskapet över teatern. Under deras styre spelades bland annat klassikern som Den inbillade sjuke av Molière. Nils Poppe tog över teatern 1966 och agerade själv både som chef och skådespelare. Det var nu som Fredriksdals friluftsteater blev rikskänd med en rad föreställningar som En enkel man och Vita hästen. Under många år kunde det svenska folket även njuta av teatern hemifrån när Sveriges television sände sommarens föreställning i tv under trettonhelgen.

1994 -2023 var det Eva Rydberg som höll i trådarna. Eva figurerade både på och bakom scenen med en rad roliga föreställningar som Arsenik och gamla spetsar, Rabalder i Ramlösa och Allå, allå, emliga armén. Sommaren 2023 gjorde Eva Rydberg sin sista säsong på Fredriksdalsteatern med föreställningen Två man om en änka.”

Teatermuseet som ligger på Kalendegatan 5C har öppet torsdag till och med söndag mellan 13.00 och 16.00.

Äntligen!

För fyra år sedan inledde Historiskans chefredaktör Eva Bonde sin kampanj för en staty av journalisten och politikern Elma Danielsson (1865-1936) i Malmö. En staty som dessutom skulle bli stadens första av en namngiven, historisk kvinna. Ett viktigt steg i att lyfta upp kvinnors gärningar som påverkat Malmös historia och utveckling. Det gick vägen och uppdraget att gestalta Elma gick till konstnären Linnéa Carlsson som bor och arbetar i Malmö. Linnéa är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och har ställts ut på ett flertal konsthallar och gallerier.

I söndags var det dags och ”Elma Danielsson agiterar” invigdes i solsken och till musik i Rörsjöparken, en plats där Elma ofta agiterade.

Bra jobbat!

Det här med släktforskning

… är ju faktiskt både spännande och intressant! Kanske börjar man släktforska för att kunna lämna över information om förfäder till barn och barnbarn, men med lite nyfikenhet får man så mycket mer under resans gång som kan sättas in i ett större sammanhang.

På lördag, den 21 januari, är det Släktforskningens dag och i samband med detta håller Malmö Stadsarkiv öppet hus med föredrag, magasinsvisningar och bokförsäljning. På plats finns Malmö Släktforskarförening som kan hjälpa till med din släktforskning och DNA-tester. Även Skånes Släktforskarförbund medverkar med bokbord och Skånes knektregister. Alltså på lördag, den 21 januari kl 10-15!

Nu är det Möllevångens tur

Malmö Historia Möllevången

… att synas i nya numret  av magasinet om Malmös olika stadsdelar, producerat av Malmö Förskönings- och Planteringsförening i samverkan med Kulturförvaltningen i Malmö stad.

Magasinet delas ut till boende i nämnda stadsdel. Vi andra blir inte utan eftersom magasinet finns att hämta på biblioteken i Malmö så länge lagret räcker. Magasinet kan också beställas från Bilder i Syd till en kostnad för porto och administration.

En poetisk stadsvandring


Gårdsinteriör Storgatan 18 på gamla Lugnet cirka 1900  Fotograf Cecilia Nelson

… i Lugnet-kvarteren tillsammans med konstnären Hans Carlsson och Mimmi Sjöö, intendent på Malmö Konstmuseum, tycker jag låter spännande och intressant. Det är jag nog inte ensam om att tycka, så gå in och läs här: Hem till Lugnet .


Gårdsinteriör Södra Långgatan 23b på gamla Lugnet på 1970-talet Foto Rickard Bengtsson


Föreningsgatan gamla Lugnet med Gunnars conditori 1973 Foto Rickard Bengtsson

Nu samlas världen i Malmö

… för att stärka arbetet för hågkomsten av Förintelsen och bekämpa antisemitism. Målet är också att världen, Förintelsekonferensens deltagare, ska presentera konkreta förslag på hur man ska arbeta mot antisemitism, antiziganism och andra former av rasism. 

Eftersom Malmö var den stad dit många judar kunde ta sig när de flydde under andra världskriget tycker jag att platsen för konferensen var ett bra val.

Låt oss hoppas att Malmö Internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism bär frukt och att vi fortsätter agera kraftfullt för att värna principen om allas lika värde.

Mer om Malmöforumet hittar du här:
Malmöforumet

Säg hör jag en vals?

”Herre jösses, den hörs igen och man vill liksom dansa och stå på, chansa och gå på …”

Äntligen, äntligen, äääntligen kan vi mötas igen på teatrar, museer, restauranger, idrottsarenor och andra offentliga platser.

Fulltankad med vaccin tänker jag börja med att gå på Nöjesteatern och se Glada änkan med änkevals och allt, och samtidigt fira Nöjesteaterns 80 år som hus. Tror inte att jag är direkt ensam om att vilja fira och du som ännu inte fixat biljetter bör kanske lägga på ett kol. Biljetter fixar du här: Nöjesteaterns jubileumsoperett


Bild lånad från Nöjesteaterns facebooksida.

I min strandkorg

… platsar nya numret av magasinet om Malmös olika stadsdelar, producerat av Malmö Förskönings- och Planteringsförening i samverkan med Kulturförvaltningen i Malmö stad.

Denna gång avhandlas Slottsstaden och Kronprinsen och delas ut till boende i nämnda stadsdel. Vi andra blir inte utan eftersom magasinet finns att hämta på biblioteken i Malmö så länge lagret räcker. Magasinet kan också beställas från Bilder i Syd till en kostnad för porto och administration.