Kategoriarkiv: Gamla Lugnet

En poetisk stadsvandring


Gårdsinteriör Storgatan 18 på gamla Lugnet cirka 1900  Fotograf Cecilia Nelson

… i Lugnet-kvarteren tillsammans med konstnären Hans Carlsson och Mimmi Sjöö, intendent på Malmö Konstmuseum, tycker jag låter spännande och intressant. Det är jag nog inte ensam om att tycka, så gå in och läs här: Hem till Lugnet .


Gårdsinteriör Södra Långgatan 23b på gamla Lugnet på 1970-talet Foto Rickard Bengtsson


Föreningsgatan gamla Lugnet med Gunnars conditori 1973 Foto Rickard Bengtsson

Torftiga bakgårdar

… önskar väl ingen tillbaka, men ändå är det något i miljön som tilltalar mig. Min fantasi får liksom fritt spelrum.

Vi är på Lorentzgatan 16 på gamla Lugnet och året är 1973. Tittar man länge på bilden kommer kanske någon ut och hänger tvätt eller så kommer en bunke ungar ut och hittar på hyss. Ser ni? Det funkade! Nu kommer gårdskarlen med kvasten och ryar på ungarna! De där källarluckorna ser spännande ut … Någon som vågar hänga med ner i källaren när kusten är klar?

Fler bilder av gamla Lugnet finns i bildgalleriet som ni hittar här: Den Bilden/gamla Lugnet Kompletterande information till Lugnetbilder eller andra bilder tas tacksamt emot i kommentarsfältet eller via mail.

Mera från Grönsterwall

…  och Lugnet, men var är jag nu? Det här ska gå att lösa med hjälp av gamla fotografier!

Utan tvekan står jag  på Lorentzgatan med Östra Långgatan till vänster och i bildfonden syns  Västra Långgatan. Då jag nu påstår att detta är absolut rätt skakar det lite i tidigare inlägg, hörnet Lorentzgatan och Östra Långgatan. Traskar tillbaka och funderar kring det. Att det aldrig kan bli lugnt på Lugnet. Paus! : )

 

 

Tillbaka till Lugnet

… och nu minns jag vad Lennarth Grönsterwall berättade om detta motiv. Precis när kvinnan med barnvagnen (i bildreflexen) passerade hördes en jädrans smäll. Det var bröderna ? som hade startat ett av sina vanligt förekommande gårdsbråk. Jag fick en uppfattning om att dessa bröder var Lugnets egen björnliga. De gick omkring och kände sig farliga, men lyckades aldrig riktigt skrämma någon.  Det är som jag misstänkte Stålgatan i riktning österut mot Rörgatan. Tvärgatan till höger i bild måste då vara Bolagsgatan. Tyder året till 1962.

Ovan har vi Gottfridsgatan, vid hörnet Östra Långgatan, i riktning Västra Långgatan. Det intygar Per Erik Gustavsson med fotografiet nedan taget den 31 augusti 1965, samma årtionde som Lennarths akvarell. Rivningskåkar?


©Per Erik Gustavsson

Om bilden ovan säger jag lite försiktigt hörnet Lorentzgatan och Östra Långgatan, kvarteret Orren. Denna gång tar jag till hjälp Åke Waldemar Larssons gouache nedan från samma tid och hörn, men i riktning Östra Långgatan. I fonden anslutningen Västra Långgatan. 


Åke Waldemar Larsson Malmö Museer.

Medger att jag  är ganska vilse i bilden ovan, men det känns som om jag borde ha Storgatan någonstans i fonden, men det är bara en känsla … Kikar på minnestavlan över Lugnet och ser om jag kan komma vidare med hjälp av den.

Det här var marigt, som att leta efter en nål i en höstack.

Kan den här flygbilden hjälpa? Nej!

Upp och ner då? Nej, inte det heller!

Då får det motivet ligga till sig lite! Kanske det kommer ett tips! : )

På Gamla Lugnet

… var grannsämjan ibland ansträngd och enligt Lennarth kunde ”vågorna gå höga på torra lann” i kvarteret Näktergalen, närmare bestämt mellan Östra Långgatan 14b och 16a.


Akvarell av Lennarth Grönsterwall daterad maj 1965.

Ovan ser ni Lennarths egen Lugnetkarta med ”osämjan” utmärkt av mig och därför på ett ungefär.

Gamla Lugnet

 

… är som bekant på tapeten igen och det fick mig att leta i gömmorna efter foton från Lennarth Grönsterwalls utställning ”Lugnet i akvarell” på Wowragården sommaren 2007. Som tur var rådde inget fotoförbud vid utställningen och jag tänker därför pytsa ut det som finns i filen ”Grönsterwall”. 

Lennarth Grönsterwall föddes 1919 i sjubarnsfamilj på Lugnet i Malmö. År 1925 flyttade familjen till Kirseberg, men 21 år gammal återvände Lennarth till Lugnet. Han bodde på Kaptensgatan, Storgatan och Kasinogatan innan han på 1980-talet flyttade till Persborg. 

När planerna på att riva Lugnet dök och upp och började ta fart fångade Lennarth det ena motivet efter det andra med ritstift, penslar och akvarellfärger. Åren gick och Lugnet revs, men lyckligtvis uppmärksammade någon på det nya Lugnet hans akvareller och det blev en uppmärksammad utställning där. Lennarths dröm var att Malmö Museer skulle visa akvarellerna och den drömmen gick i uppfyllelse på Wowragården sommaren 2007 och han var oerhört nöjd. Han vill sedan fortsätta att berätta om Lugnet, men krafterna sinade. År 2012 gick han bort och tavlorna skingrades åt olika håll.

Jag hade kort före utställningen på Wowragården nöjet att träffa Lennarth i hans bostad på Persborg och fick en tre timmars genomgång av akvarellerna med vidhängande kartor som visade husens exakta positioner. Till varje motiv hade han något spännande att berätta. Med en lång trästicka pekade han ut detaljer i motiven. Vi hann även med en fika och jag minns att han ”dagen till ära” tog en ny melittapåse då han bryggde kaffe. Han ansåg att en melittapåse använd mindre än fem gånger var slöseri med resurser. Han var en sparsam och förnöjsam man. Vi bestämde oss för att träffas igen efter utställningen för han hade så mycket mer att berätta. Det blev tyvärr inte så eftersom hans hälsa började svikta, men han skrev ner delar av sin historia. En fantastisk historia som jag hoppas kunna återkomma till, men nu till akvarellerna. 

Det kommer några till, men jag stannar här ett tag och försöker orientera mig. Är det inte Stålgatan i riktning Rörgatan vi ser längst upp till vänster?

Minnestavlan

… som jag visade i tidigare inlägg kom till användning igen. Förstår inte varför jag inte tänkt på den tidigare, men bättre sent än aldrig. Lugnetbilden nedan som jag hade gett upp hoppet om har tack vare tavlan hittat hem till kvarteret 16 Renen med utsikt mot Södra Långgatan och kvarteret Pantern. Tycker faktiskt att bilden är vacker i all sin eländighet. 


Foto: Rickard Bengtsson

Ankeborg?

Nej, gamla Lugnet vid hörnet Flodgatan och Brogatan utmärkt med en liten röd pil på minnestavlan/kartan nedan. Tavlan som sitter i passagen vid Centralpalatset på Södra Förstadsgatan ger en fantastisk översikt över gamla Lugnet. Den är självklart inte exakt, men ger en bra bild av gatunätet och är roligare att promenera i än en vanlig karta. Den här tavlan lär jag nog återkomma till … 

Bilden är tagen i samband med Lions Clubs firande av Barnens- och De Gamlas någon gång på 60-talet. Kalle och Joakim ville nog gärna se Lugnet medan tid var och vem hade inte velat det? 

Övre bild ur Gunnar Sixtenssons bildsamling.