Kategoriarkiv: Anna Grönvall

Tillkännagifvande!


Foto: Atelier Cecilia Nelson

Envist håller jag mig kvar på Stortorget och synar ännu en kappskylt. Skylten Kappfabrik ovanför de tre uppfällda markiserna trodde jag tidigare kunde tillhöra Anna Grönwalls kappfabrik, men kom snart underfund med att Grönvalls låg precis till höger om, med adress Stortorget 47. Snubblade över nedanstående annons då jag idag läste Arbetet från september 1898 och fick namnet på innehavaren av 49:ans kappfabrik. B Anderson tänkte tydligen endast satsa på kappor i framtiden och sålde ut klädningstyger med mera. Vore det idag skulle jag absolut gå dit och köa för en paraply eller två, till och under inköpspris.

Anna Grönvall igen!

På en stadvandring med Historiskan i verksamma Malmökvinnors spår och med hjälp av Malmö Stadsarkiv vet jag nu en hel del om Anna Grönvall och hennes liv, leverne och kappfabrik. Mitt första inlägg/fundering kring Anna Grönvall började när jag hittade en bild av en Grönvallsk kreation i Malmö Museers bildarkiv. 

Anna Christina Grönvall föddes 1839 i Malmö Garnisonsförsamling. Annas far, Anders Mårtensson Grönvall, var husar vid Kronprinsens regemente mellan åren 1829 och 1837 och därefter gatuväktare och profoss i Malmö. Annas mor hette Kerstina Nilsdotter och förutom Anna hade paret ytterligare fyra barn, två döttrar och två söner. 

Anna började då hon var 16 år (1847) att arbeta som piga hos garvare Lembke och därefter var hon piga i olika familjer fram till 1861 då hon återvände hem. År 1864 benämns hon som sömmerska och i maj 1868 fick hon Magistratens tillstånd att idka nipperhandel. 

År 1875 träffade Anna sadelmakargesällen Nils Edvard Olsson som hon fyra år senare (1879) gifte sig med. Anna var då 40 år gammal. Samma år fick Anna Grönvall magistratens tillstånd att bedriva kappfabrik. Hon skrev i sin ansökan: att jag här i staden ämnar till avsalu tillverka fruntimmerskappor och därvid begagna kvinnliga biträden — får jag härmed vördsamt anmäla. 

Kappfabrikens första år verkar att ha varit förlagd till hemmet, men 1883 hittas kappfabriken på adress Kyrkogatan 34. År 1886 flyttade verksamheten till Stortorget 47 (bild). I början av 1890 hittas fabriken på Södergatan 20 och den 1 april 1895 får den sin slutliga adress på Adelgatan 57 ( i dag nummer 7), där vi nu har hotell Residens. Att benämningen fabrik inte riktigt stämmer med våra nutida associationer kan förstås av mantalslängderna år 1898 som visar att endast tre kvinnor var anställda som biträden. På Adelgatan blev fabriken kvar till 1904, ett år innan Annas död i bröstcancer den 27 januari 1905.

Annas tidiga år var kantade med tragedier. Fadern dömdes, efter ett slagsmål med en sjöman som slutade så illa att denne dog, till döden genom halshuggning men fick straffet  omvandlat till livstids fängelse. Längre fram i tiden blev han dock benådad och frisläppt när han fått ett fast arbete. Några år senare kom fadern efter en utekväll inte tillbaka till hemmet och några dagar senare hittades han drunknad i kanalen. Året efter detta begick modern självmord genom hängning som enligt obduktion visade sig bero på sjukliga förändringar i hjärnan. Detta var vad Anna Grönvall hade i sitt ”bagage” när hon år 1879 startade Anna Grönvalls kappfabrik som hon drev fram till 1904. Annas historia är bara en av många verksamma Malmökvinnors som legat gömd och glömd i våra arkiv. 

Kappa av svart sammet med broderier av svart silkessoutuche och applikation av svart taft. Foder av rödviolett mönstrat siden. Märkt: Nanna Grönvalls Kappfabrik Malmö.
Foto: Malmö Museers bildarkiv

Plötsligt händer det!

Minns ni inlägget om Anna Grönvall, kappfabrikören i Malmö som medverkade på Industri- och slöjdutställningen i Malmö 1881? Har letat länge efter fler uppgifter om Anna, men det har varit hopplöst fram till nu. Bilden ovan är från ett inlägg  på Instagram som visar Historiskan i full aktion iklädd vantar på Malmö Stadsarkiv hållande nåt jag behöver. ; ) Tack, den bilden förde framåt! Tackar också för nyheten om kommande stadsvandring i historiska Malmökvinnors spår. Stadsvandringen i Historiskans regi kommer att äga rum på följande följande tider under Malmöfestivalen:
Söndag 13/8, 14-15
Söndag 13/8, 17-18
Tisdag   15/8, 14-15 
Tisdag   15/8, 17-18
Historiskan kommer att guida oss runt i kvarteren kring Stortorget och berätta om kvinnor som på olika sätt varit verksamma där. Tänk om jag får veta något mer om Anna Grönvall! Stadsvandringen ingår i festivalprogrammet och är därför helt gratis. Turen som utgår från Scandic Kramer på Stortorget pågår cirka en timme och ingen föranmälan behövs. 

Full pott igen!
: )