Kategoriarkiv: Malmö Damsällskap

Intresserat och engagerat

… togs igår Anna och hennes historia emot av Malmö Damsällskap, ett från starten 1903 ”djärvt och emanciperat sällskap”. Kan tillägga att sällskapet dessutom är förbaskat trevligt. Tack för att fick jag komma! 

Det blev dessutom en liten extra ”sittning” efteråt med ägarna av trevliga Cafe Live som då och då under kvällen hunnit tjuvlyssna på mitt föredrag och ville veta mera. Tack för ert intresse och för den läckra anrättningen!

Om Malmö Damsällskap

… skrev jag för några år sedan ett inlägg som du kan läsa här: Malmö Damsällskap
Jag funderade i inlägget över om sällskapet fortfarande var aktivt och jag kan nu berätta att det är det i allra högsta grad. Jag har förmånen att träffa sällskapet nästa vecka då jag ska berätta för dem om Anna, i skuggan av Alfred

Eftersom jag är väldigt nyfiken på Malmö Damsällskap och sällskapets historia besökte jag Malmö Stadsarkiv och hittade bland stadens minnen en mycket fin dokumentation över sällskapets göranden och låtanden ända sedan starten 1903.

 

Det lär då och då komma mera om Malmö Damsällskap som nu blir ytterligare en kategori i Malmöblickar.

Malmö Damsällskap

3026S-2-R

ett djärvt och emanciperat sällskap kallade till samkväm lördagen den 1 februari 1913.

Som bekant var kvinnan förr i tiden underställd mannen och hon skulle leva sitt liv inom hemmets fyra väggar. För de kvinnor som var socialt och kulturellt intresserade var enda möjligheten att utöva sina intressen att träffas hemma hos varandra. Ett gäng företagsamma borgarkvinnor ville råda bot på detta och bildade därför 1902 Malmö Damsällskap. Sällskapets första samkväm ägde rum den 10 januari 1903 i Hippodromens lilla sal och det sägs att en och annan man höll på att sätta punschen i halsen när damerna tågade in. Med tiden förändrades samhället och kvinnan fick som bekant rätt att rösta, rätt till utbildning, yrke och eget boende även om det tog sin tid … Malmö Damsällskap var verksamt långt in på 1980-talet, men hur det är idag har jag inga uppgifter om.

Av den här inbjudan till fröknarna Faxe får vi en inblick i hur ett samkväm kunde te sig 1913.

3026S-1-R

Om Thomas Carlyle, skotsk historiker och författare, berättade nog Hedvig af Petersens bland annat … att han beskrev sig själv ur en ofördelaktig dager och inte kunde förlåta sig själv för att han hade negligerat sin hustru och hennes önskemål.

Sedan njöt man Mozart – Deutscher Tanz – framförd på violin och piano av fruarna Lisa Lindahl och Maria Jung.

 Avslutningsvis, men före supén, tog man sig en titt på utställningen Taflor och studier av Fröken Emila Lönblad.

EL för bloggen
Oljemålning Flickporträtt signerad Emilia Lönblad (1865-1946)

Det känns ju faktiskt som om vi varit med och därför föreslår jag att vi förenar oss med sällskapet och intager supén.