Kategoriarkiv: Då och Nu

Då, nu och framåt!


Fotograf C.W. Roikjer

”De gingo i takt som soldater” och kanske pratade de tre männen i bild om den nära förestående rivningen av Malmö Frökontors magasin på Carlsgatan som de strax skulle passera. Om jag ser rätt ser vi Navigationsskolan till vänster- och Hushållningssällskapets hus (idag hotell) till höger i bild. Reklamgaveln bör då ligga ungefär mitt emot Tullvisitationshuset på Skeppsbron.

Enligt Malmö stads adresskalender 1896 arrenderade Malmö Frökontors ägare, C.V. Svensson, tomterna nr 11 och 12 i kvarteret Ägir och enligt en uppgift kring en annan bild av byggnaden ägde Kungliga Postverket 2/3 av kvarteret. Med tanke på att vårt ståtliga posthus år 1906 invigdes på ungefär samma plats stämmer nog det påstådda tomtägaskapet. Om de tre männen förfasade sig över rivningen av frökontoret får vi inte veta, men vi har väl knappast något emot den nya byggnaden, Centralposthuset, som uppfördes efter arkitekten Ferdinand Bobergs ritning. 

Tack vare nedanstående artikel, en bilaga som medföljde Sydsvenskan för ett tag sedan, kom jag att tänka på den gamla bilden av Malmö Frökontor som nu fick sin ungefärligt rätta plats på då-kartan. Men nu är nu och Centralposthuset står redo för en ny glansperiod och det tackar vi för!

 

På Vintrie byväg


Foto ur Torgil Larssons bildsamling.

… som när fotot togs år 1900 i Gessie församlingsbok benämndes ”Gässie 7&8 vester om vägen” stod familjen Tilda och Nils Larsson med barn och piga framför sitt hus. Nils Larsson står i församlingsboken som handlande och på hörnet av huset längst till vänster i bild kom något år senare butiken som Tilda skötte. Nils som på den tiden på många sätt var aktiv i Bunkeflo och Vintrie drabbades av en sjukdom som gjorde honom sängliggande en tid. Han avgav under sin sjukdomstid ett löfte till sin hustru Tilda om att om vår Herre lät honom bli frisk igen skulle han bygga ett missionshus i änden på längan ni ser till höger i bild. Nils blev frisk och höll sitt löfte om att bygga ett missionshus. År 1907 flyttade familjen till Kalkbrottsgatan i Limhamn och kom med tiden att benämnas som ”Larssons i tornet”. Nedan tornhuset på Kalkbrottsgatan som år 1939 revs i samband med tanken om en förlängning av Kalkbrottsgatan. Sonen Algot (pojken i skrindan) lät då bygga upp ett nytt hus som står kvar än idag. 


Foto ur Torgil Larssons bildsamling.

På Vintrie byväg ligger än idag Tilda och Nils Larssons hus och ser ut som nedan. 


Foto från Google kartsök.

Bilder som för oss närmare

… Malmöbor från förr, i detta fall en flicka vid tiden kring förra sekelskiftet, är intressanta. Bilden ovan är tagen i Rundningen på Gustav Adolfs torg och i bakgrunden ser vi Rivierans hus. Hus vi känner igen och som förenar oss med den tiden eftersom de fortfarande står kvar.

Flickan i bild känner jag igen från tidigare fotografier och tror att hon tillhörde någon av de kända Malmösläkterna. Jag studerar hennes ansikte och tänker att om vi asfalterade marken där hon står och satte vår tids dräkt på henne skulle vi nog datera bilden 2020. Jag tänker då att det egentligen inte finns några moderna barn! Nu som då har barn samma behov av mat, husrum, kärlek, trygghet och uppskattning. Kort sagt, en varm och fast hand att hålla i under resans gång mot självförverkligande. 

Då och Nu


Olof Åkessons Hatt- och Mössaffär någon gång på 1920-talet.

Denna bild av två kvinnor i en hattaffär någon gång på 20-talet gav mig en känsla av att den här affären fortfarande fanns kvar och jag gav mig därför ut på jakt efter den. Gick först till Hattbutik Westerblads på Östra Förstadsgatan 27 och det visade sig bli rätt med en gång. Lisa Starks som idag driver butiken berättar så här:

”År 1904 öppnade Olof Åkesson sin hatt- och mössaffär under relativt anspråkslösa förhållanden i den nybyggda fastigheten på Östra Förstadsgatan 27 i Malmö. Redan efter några år behövde affären utvidgas och Olof övertog då en betydligt större lokal i samma fastighet. På vinden satt med tiden ett 30-tal modister och hattmakare och skapade hattar och mössor enligt senaste snittet till stadens kunder. Under årens lopp utvecklade det sig till en synnerligen livskraftig firma och namnet blev känt över hela landet. Det var på den tiden ingen var någon om man inte bar huvudbonad.  Gärna nya hattar varje säsong och med nytt snitt för de som hade råd och var riktigt koketta.

Efter två generationer Åkesson tog Gotthard Westerblad 1947 över och drev butiken fram till 1968 då Ines (efternamnet kommer) som gick som lärling hos Westerblads redan som 14-åring fick glädjen att överta butiken. Efter ett livs insats i modistyrket överlät Ines butiken år 1992 till Bertil Mellblom som drev den fram till den 2 juli 2018 då nöjet att driva och utveckla den äldsta hattbutiken i Malmö övergick till mig, Lisa Starks.”


Hattbutik Westerblads juli 2019.

Kvinnlig rösträtt 100 år!


Rösträttsmöte i Malmö 1918. Foto: Cecilia Nelson. Från Riksdagens arkiv

Fredagen den 24 maj 2019 är det hundra år sedan förslaget om kvinnlig rösträtt gick igenom i Sveriges riksdag. Malmö Stadsarkiv uppmärksammar detta viktiga datum med att bjuda på en eftermiddag fullmatad med föreläsningar, utställningar, bokbord med mera. Hela programmet för dagen hittar du här:  Kvinnlig rösträtt 100 år. Arrangemanget som är gratis och öppet för alla kräver ingen föranmälan. Platsen är Malmö Stadsarkiv, Bergsgatan 20, och tiden 15.00 –18.30.