Kategoriarkiv: Lennarth Grönsterwalls minnen ©

Lennarth Grönsterwalls minnen /5

Lennarth berättar här om hösten 1934  och våren 35 då han varvar fyra dagars arbete som springpojke med en dag i skolbänken. Han hoppar lite bland minnena, men jag tycker att man hänger med rätt bra ändå.

Letar efter bilder och info om Kronbryggeriet på Hermansgatan, men går bet. Det var kanske ett litet bryggeri som inte lämnade något större avtryck i stadens arkiv. Går vidare …

Hittade en bild av Brunnsgatan där Malmö stads arbetsförmedling (Centralanstalt för Malmöhus län) låg. Ni ser mitt i bild ovan Brunnsgatan som delvis försvann när Skånska Bankens hus på Triangeln stod färdigt år 1939. Anstalten hade, enligt Malmö stads adresskalender till uppgift, ”att söka bereda arbetsgivare bästa möjliga arbetskraft och arbetssökande det arbete, hvartill de bäst lämpa sig. Arbete och anställning af alla slag förmedlas avgiftsfritt för arbetsgifvare och arbetssökande, för män och qvinnor, för stad och land, till jordbruk, bruksrörelse, industri, handtverk, handel, samfärdsel och husligt arbete m.m.”

Arbetsförmedlingen var tydligen inget för Lennarth som fixade jobb på Malmö Metallvarufabrik på enklare sätt via tidningen Arbetet. Man kan ju inte säga annat än att Lennarth var företagsam, kreativ och kaxig. Självförtroendet var det sannerligen inget fel på!

Fortsättning följer!

Lennarth Grönsterwalls minnen /4

Lennarth och klassen reagerade på teckningsläraren Edvins fula sätt att skaffa sig frukt som han sedan fräckt snaskade i sig under lektionerna, men en modig en klasskamrat fick nog och Edvin försvann. Sedan gick det bara framåt och alla fick njuta frukten av teckningslektionerna.

Lennarth Grönsterwalls minnen /4

Våren 1934 började Lennarth på Monbijouskolan/Fortsättningsskolan dit han gick en dag i veckan och resten av veckan var han springpojke i en grönsaksaffär.

Monbijouskolan

I Malmö började Fortsättningsskolan sin verksamhet läsåret 1924-1925. Fortsättningsskolan, som var tvåårig, erbjöd dels en allmän del, dels en yrkesförberedande utbildning. Den yrkesbestämda fortsättningsskolan omfattade följande linjer: För gossar: handel, järnmanufaktur, snickerihantverk och elektroteknik. För flickor: husligt arbete. Undervisningen utgjorde 6-8 undervisningstimmar förlagda till högst två dagar per vecka. I och med inrättandet av fortsättningsskolan utökades skolplikten med två år. Eleverna undervisades på Monbijouskolan.

Lennarth Grönsterwalls minnen /4

Lennart hade åsikter om det mesta, men hans liv var inte bara snack utan också väldigt mycket verkstad. Energi och uppfinningsrikedom rådde det ingen brist på. Förhoppningsvis lyckades han också spara ihop till en begagnad cykel, men vi får se …
Fortsättning följer!

 

Lennarth Grönsterwalls minnen /3

I sitt minne är Lennarth nu framme vid våren 1931 då han går i femte klass. Troligen har hans älskade syster Martha flyttat hemifrån och hans glädje över att möta henne är inte att ta miste på. Det finns mycket av saknad i hans minnen från våren 1931, men under hösten har han nog inte så mycket tid över till att sakna. Han är då 12 år och har utöver skolarbetet blivit tilldelad ett arbete med att snygga till sin lärares trädgård. Lennarth backade inte för något och att pengarna gick till faderns radioapparater verkar inte att ha stört honom nämnvärt.

Våren 1932 påminner Lennarth om att vissa elever hade brickor runt halsen som visade att de hade rätt att få mat. På brickorna stod det ”FFSB” vilket stod för Föreningen för fattiga skolbarns bespisning. Det var ju ett sätt att få alla elever att må bra och få den mat de behövde, men så utmärkande att de behövde skylta med detta, tänker jag. På höstterminen ser skolan prov på Lennarths konstnärliga talang och påhejad blev han av en äppelknyckare.

Fortsättning följer …

Lennarth Grönsterwalls minnen /2

Så fortsätter Lennarth att berätta ur sitt minne om livet på Kirseberg, Beijers park och sina första år i skolan. Han berättar ofta om Martha och jag har kommit fram till att det är hans äldsta syster som han verkar vara väldigt förtjust i.

Beijers park år 1914
Beijers park år 1914 Foto Victor Roikjer

Lennart Grönsterwalls minnen /2


Om Kirseberg- och Kirsebergsskolans historia hittar ni massor av läsvärt här:
Kirsebergs Allehanda

Lennart Grönsterwalls minnen /2-2

Fortsättning följer …

Lennarth Grönsterwalls minnen

Ni som här följde Arthur Grönsterwalls dagbok minns kanske att jag lovade att återkomma med en annan Grönsterwallare och här kommer han, Arthurs son, Lennarth Grönsterwall. Han presenterar sig bäst själv och jag lägger då och då, rakt upp och ner, in valda delar av  intressanta, men även roliga minnen ur Lennarths liv. Då kör vi!

Lennart Grönsterwalls minnen


Södra Bulltoftavägen, Österhagsgatan och Kirsebergsgatan på Lennarths tid.