Allt som finns kvar

… av Dahlgrenska stiftelsen i kvarteret Sofia vid S:t Pauli kyrka är en ödetomt med höga träd och ett järnstaket. Byggnaden revs redan 1978 och tomten har sedan dess använts som fotbollsplan, nödlösning för närliggande skolors utegympa, parkeringsplats och under en viss tid en förskola i form av baracker. Byggnaden som invigdes 1903 påminde om ett slott och låg mitt i kvarteret med långfasaden mot Rörsjöparken och var omgiven av stora träd som delvis finns kvar än idag.

för bloggen

 Gustaf Dahlgren  var guldsmed och grundade Guldvaruaktiebolaget G Dahlgren & Co 1845. Han avled 30 år senare och eftersom han var ungkarl utan barn testamenterade han sin förmögenhet till en stiftelse som med tiden finansierade byggnaden för ”pauvres honteux – blygsamt fattiga” inom staden. Vid inflyttningen 1903 bestod hyresgästerna till 90 procent av kvinnor runt 65 år eller däröver. Bland blygsamt fattiga ingick inte den lägre arbetarklassen för man skulle ha varit bosatt i Malmö i minst 10 år, betalat skatt och haft en inkomst på minst 400 kronor per år.


Oxie och Skytts härads tingshus, idag S:t Pauli församlingshus, och Dahlgrenska stiftelsen.

Dahlgrenska stiftelsen  uppfattades av de flesta Malmöbor  som en mycket vacker byggnad. Enligt Stadsbyggnadskontorets granskningshandling/planbeskrivning för fastigheten Sofia 1 i Rörsjöstaden, som ska göra det möjligt för MKB att uppföra ett bostadshus i sex våningar, beskrivs skälet till rivningen av Dahlgrenska stiftelsen så här: När Länsstyrelsens byggnad uppfördes i kvarteret Nora försvann Rörsjöstadens dåvarande fotbollsplan. För att ersätta den borttagna fotbollsplanen revs Dahlgrenska stiftelsen 1978 för att ge plats åt fotbollsplaner. En vårdslös beskrivning av en vårdslös handling!

Nu är det snart dags för första spadtaget för ett sexvåningshus i kvarteret Sofia för det är väl knappast rimligt att inte bygga bostäder där. Jag ställde några frågor till MKB och som jag förstod det kommer det att uppföras ett hus som på ett modernt sätt  ”gifter sig” med stadsdelen, och byggnaden ska dessutom vara något av en port in till Malmö. För mig känns  ytterligare en port inte alls fel, en port som dessutom ber om ursäkt för porten vid Entré. Järnstaketet kommer inte att finnas kvar eftersom man vill ha en öppen lösning och dessutom lär staketet vara så upprostat att det bara är färgen som håller ihop det. Bättre delar av staketet kommer förmodligen att användas som utsmyckning, antingen på byggnaden eller runt den. Träd kommer självklart att behöva fällas, men inte alla och varje träd kräver tillstånd för att fällas. Dahlgrenska stiftelsen kan aldrig ersättas, men jag hoppas och tror på att vi får ett vackert hus på denna tomt i Rörsjöstaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.