Almbacken

Almbacken och Andréelund
Bergsgatan, Almbacken och Andréelund 1904 Fotograf: Alfred B. Nilsson.

 … och Andréelund 1904! Det tar lite tid att orientera sig i bilden, men det går. Längst ut till höger har vi Pauliskolan och sedan korsningen Amirals- och Föreningsgatorna. Rosqvistska stiftelsens skorstenar känner jag igen och Malmö bryggeri som ligger ungefär där vi idag har stadshuset, men sedan blir det lite svårare … Husraden längst till vänster känns obekant och Bergsgatan, var har vi Bergsgatan?  Jo, längst ut till höger någonstans, men den där allén? Dags att plocka fram gamla kartor! Spännande! : )

Det måste vara baksidan av Torpgatans fastigheter man ser längst  till vänster och enligt kartan nedan löper Bergsgatan på utsidan av den lilla allén, men vad låg innanför staketet där? Känns som om jag måste få veta!

karta-bergsg

Nu så! Almbacksgatan, tidigare ”Folketsparksdiket”, blev utlagd 1904, men hann inte komma med på 1904 års karta. Gatan sträcker sig som bekant mellan Torpgatan och Amiralsgatan. Innanför planket, borta vid träden i bild bör Almbackens Restaurant (AR på kartan) ha legat.  På Almbacken serverades Malmö Bryggeri Aktiebolags bier och där fanns enligt reklamen både ”billiarder” och kägelbana. Gården Andréelund (AG) ligger snett upp till höger vid hörnet Andréelundsvägen och Bergsgatan/Amiralsgatan.

Tittar man noga på fotot så är det stensättning av Bergsgatan man håller på med och fotografen bör ha stått någonstans på hörnet Spångatan – Bergsgatan. Om August Palm, päronträdet och Almbackens restaurang kan man läsa om i Sydsvenskans blogg ”Försvunna Malmö”. Nu stämmer bild och karta och jag känner mig färdig med bilden och kan dessutom i nästa inlägg presentera en bild av Andréelunds gård som jag aldrig tidigare sett och jag har ändå sett en hel del …

2 tankar kring ”Almbacken

    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Det är baksidan av Torpgatans fastigheter man ser, men jag funderar över allén och vad som ligger innanför staketet. Enligt kartan löpte Bergsgatan alldeles intill allén.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.