Är tillbaka!

Som ni förstår lyckades jag köpa en biljett till Köpenhamn och har nu lyckligen återvänt från då till nu och Malmö. Fantasiresorna är lärorika, fram- och bakåtblickande på en och samma gång.

Efter andra världskriget ökade trafiken mellan Malmö och Köpenhamn snabbt och på 50-talet hade Öresundsbåtarna mycket höga passagerarsiffror. Det blev konkurrens från Centrumlinjen, färjan mellan Malmö och Kastrup, flygbåtarna och så småningom färjetrafiken mellan Limhamn och Dragör. Så tågfärjan Malmöhus förstås som gjorde sin jungfruresa 1945 och som sörjdes djupt när hon togs ur trafik 1986. Resten känner vi väl alla till.

I min barndom reserverade alltid föräldrarna en semesterdag för en Köpenhamnstur. Minns att jag matade duvorna på Rådhusplatsen med ärtor som köptes i småpåsar just för ändamålet. Ibland blev det ett besök på Tivoli eller på Zooligisk Have, men aldrig båda ställena vid samma tur. Lakrits i metervis och Toblerone hör också barndomens Köpenhamn till och så båtens spättfilé eller wienerschnitzel med Citronvand som gick upp i näsan … Tänk jag kan fortfarande höra klirret från glasen ombord när båten lade ut.

Foto: Fredrik Bruno 1949

2 tankar kring Ӏr tillbaka!

 1. Karin Sixtensson

  Tack för turen 🙂 Man förflyttades ett antal år tillbaka…. det var något visst med de resorna.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Tack själv! 😉 Det var verkligen något visst och man glömmer det aldrig.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.