Arkivens dag

för bloggen

… med öppet hus den 14 november på Malmö Stadsarkiv!

Banbrytande Malmökvinnor, hbtq-historia, spritsmugglare och personliga minnen från andra världskriget är några av höjdpunkterna i programmet på Arkivens dag den 14 november.

Under en heldag på Malmö stadsarkiv bjuds det på föredrag, visningar av arkiven, släktforskning och filmvisning utifrån årets tema ’Gränslöst’. Stadsarkivet har öppet hus klockan 10 – 16.

Program Arkivens dag klockan 10 – 16:

11.00 Banbrytande kvinnor
Om kvinnor som på olika sätt utmanat samtidens normer och vägrat låta sig begränsas. Föredrag av Eva Bonde, grundaren av den kvinnohistoriska tidskriften Historiskan.

12.00 Från undangömd subkultur till öppenhet – Malmö HBTQ-värld i ett historiskt perspektiv.
Adam Katzeff talar utifrån RFSL Malmös pågående arbete med att kartlägga föreningens såväl som Malmös HBTQ-historia.

13.00 Kvinnorna och spriten
En berättelse om smugglardrottningen Johanna Persson och hennes krets i ett föredrag av Johan Lundin, historiker och verksam vid Centrum för Öresundsstudier.

14.00 Tiden är en dröm – del 2
Genom unika arkivfotografier skildrar regissören Jan Lindqvist framväxten av det svenska samhället under åren 1880 –1900. Dagens filmvisning bjuder även på bonusmaterial från år 1900. Kl. 14.00. Biljettkostnad 40 kr. I samarbete med Folkets Bio Malmö. På Biograf Panora.

14.30 Malmö under andra världskriget
Anette Sarnäs och Karin Sjöberg från Malmö stadsarkiv berättar om sin nya bok På gränsen mellan krig och fred, om livet i Malmö under andra världskriget. Upplev Malmöbors personliga minnen och fotografier från krigsåren och ta del av dokument ur arkiven.

10.00 – 16-00 Släktforskning
Medlemmar från Malmö Släktforskarförening och ArkivDigital är på plats och visar hur man släktforskar och berättar om vad som finns tillgängligt digitalt på nätet.

11.15,12.15 och 13.15 Visningar av arkiven
Följ med på en rundvandring i Stadsarkivets magasin.

’Arkivens dag sker i samarbete med Malmö Släktforskarförening, Arkiv Digital, Klubb Maritim Malmö, Malmö Kulturhistoriska Förening, Kira Förlag, Folkets Bio Malmö.’

Stadsarkivet ligger i centrala Malmö på Bergsgatan 20.

Arkivens dag
Arkivens dag är ett årligt återkommande arrangemang som anordnas över hela Norden. I år är temat ’Gränslöst’. Besökare får möta personer som utmanat och passerat gränser, slagits för demokrati, och se hur normerna har sett ut och hur har man behandlat de som inte följt dem.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.