Åter till hamnen

Den lilla storfiskaren, fotografens dotter Karin, i sin båt är inte direkt svårplacerad för visst står hon alldeles i närheten av Smörkontrollen/Ångbåtsbron som ligger till vänster utanför bild. Till höger syns en bit av Tågfärjeläget och rakt framför oss har vi Hamnpaviljongen, men jag funderar över om detta kallas Yttre hamnen, Inre hamnen eller Nyhamnen? Google maps svarar inte på det och enligt gamla kartor så lutar det mer åt Nyhamnen. Kanske inte så viktigt, men när jag nu ändå försöker få ordning på hamnen. Bilden tog Gunnar Sixtensson cirka 1955. Nubild kommer inom kort! 


Det är det lilla röda krysset som gäller.

8 tankar kring Ӂter till hamnen

 1. Åke Persson

  Hej!

  Trevlig bild! Den delen av hamnen där bilden är tagen får nog anses vara en del av Nyhamnen. Fiskebåten, vems var den, ligger nog förtöjd vid den gamla lotsbåtsbryggan. I bakgrunden syns Sjöfartsverkets förråd med de gamla fyrskeppen och det gamla tjänstefartyget, då namnändrat till Virgo.
  Se vidare Klubb Maritim Malmös sida Kajutan.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Åke! Tack för det och tack för att du berättar! Ska återvända till hamnen lite längre fram och forska vidare. Bra tips med Maritim Malmös sida och jag ska kika där.

   Svara
 2. Åke Persson

  Hej Karin!

  Om Du går in på Klubb Maritim Malmö ”Kajutan” så finner Du där några av mina bilder från samma område och samma tid. Du får gärna använda dessa i din blogg om du önskar. Din bild är tagen med kraftigt vidvinkelobjektiv. Därför syns fyrskeppen så avlägsna och färjeläget känns lite för stort. Var Din far fritidsfiskare?

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej igen! Tacksam över att få ta hjälp av dina bilder när jag längre fram tar nya rundor i hamnen och jämför då och nu. Det känns som om jag aldrig haft riktig kläm på hamnen och det beror kanske till en del på att området när jag var ung såg helt annorlunda ut med Kockums och andra industrier. Försöker få en bild av hur det egentlig såg ut och var allt låg. Nej, min far var inte fritidsfiskare och flickan i den lilla båten var med sin morfar i hamnen. Hennes pappa som var en duktig fritidsfotograf tog de bilderna och en massa andra som finns i mitt bildgalleri. En skatt! Jag kommer med säkerhet att ha nytta av dina bilder och är glad för det!

   Svara
 3. Åke Persson

  Hej och tack för ytterligare kommentarer kring bilden. Gunnar Sixtensson tog bilden och det är hans dotter. Men vem var hennes Morfar som var fiskare?

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Karins morfar hette Gustav Bernhard Olsson och så vitt jag förstår var han född och uppvuxen i Malmö där han stannade hela sitt liv. Gustav var inte fiskare, men intresserad av det mesta som rörde Malmö och visade gärna sitt barnbarn Karin. Även om det ser så ut kan jag inte frambringa någon fiskare ur bilderna. 🙂

   Svara
 4. Åke Persson

  Hej igen och tack för dessa ytterligare upplysningar. De gav tyvärr inte något svar på mina funderingar. Har jag uppfattat det hela rätt så är det Du som är Karin och finns på bilden. Båten är av den typ som det fanns gott om i Malmö vid den tiden det är fråga om och tidigare. Då fanns det gott om ”gubbar” som fritidsfiskade. Det som gjorde mig intresserad var anledningen till att ni befinner er vid lotsbåtsbryggan. Om Du läser mina bildtexter till en del av bilderna som finns på KM:s malmösida, ”Kajutan” så förstår Du anledningen. Den platsen har jag starka relationer till. Men Gustav Bernhard Olsson, ”Karins morfar”, som jag gissar är Din morfar, väcker inga associationer till någon/några som jag minns från den tiden. På Svenska gravar ser jag att han gravsattes på Östra kyrkogården 1958. Bör ha varit född någonstans kring 1880.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej! Det är riktigt att jag liksom flickan i båten heter Karin, men det är inte jag och det är heller inte min morfar. Eftersom jag känner Karin i båten så vet jag en del om hennes morfar Gustav och han var inte fiskare. Han finns med på ett antal andra bilder i galleriet med dotter och dotterdotter. Jag ska noggrant läsa dina bildtexter kring Kajutan för jag förstår nu att du har starka relationer till platsen och det är intressant. Genom Gunnar Sixtenssons många hamnbilder har jag till en del kunnat göra en del små då- och nubetraktelser och lärt mig en del. Tror att dina bilder kan bidra till ytterligare kunskap. Jag är uppvuxen i Limhamn och var endast i närheten av Malmö hamn de gånger jag åkte till Köpenhamn.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.