Ballongtävlingen under Baltiska spelen

Den Bilden Andree Luftballong Baltiska utställningen

Baltiska spelen var en samling idrottstävlingar som hölls under några perioder av Baltiska utställningen. Från början var de tre till antalet: Den Baltiska gymnastikfesten (som drog samman 3 055 gymnaster, huvudsakligen svenska) mellan den 7 och 10 juni; Allmän idrott, som inkluderade bland annat fotboll, rodd, hästsport, brottning, fäktning etc. mellan den 28 juni och 12 juli, samt Segling mellan den 6 och 9 augusti. Den sistnämnda grenen ställdes in eftersom första världskriget just brutit ut och flera deltagare från de krigförande utställningsländerna hade gett sig av.

Den allmänna idrottsdelen var mest prestigefylld. Den invigdes av kronprins Gustaf Adolf den 28 juni. Denna dag startade bland annat fotbollsmatcherna och fäktningarna, men även den kanske märkligaste grenen, nämligen tävlingen i aeronautik, dvs. ballongflygning. Att sporta med ballong torde då ha varit relativt nytt för svenska förhållanden, men denna tävling under Baltiska spelen var faktiskt den andra internationella ballongtävlingen!

På detta ovanliga foto, taget av vår påpasslige hovfotograf A W Rahmn, ser vi de deltagande farkosterna på uppstigningsplatsen, som enigt den officiella guiden för utställningen var Malmö Idrottsplats. Det var bara tre ballonger som startade, en svensk och två tyska. Den svenska var ödesmättat nog döpt till ”Andrée II” (ingenjören S A Andrée omkom 1897 under en färd med vätgasballongen Örnen över Nordpolen), och flögs av löjtnanterna S Åsbrink och H G R Peyron. De tyska farkosterna hette ”Breslau”, som flögs av doktor Halben, och ”Herzog Ernst” som flögs av doktorerna Henoch och Kamman. Herzog Ernst är egentligen namnet på en högmedeltida tysk roman på vers som handlar om den mytiske och upproriske hertig Ernst II av Schwaben, men ballongen med detta namn vann tävlingen. Efter att ha flugit iväg över Ystad landade den i Vitryssland, inte mindre än 900 kilometer bort. Den andra tyska ballongen kom så långt som till nordöstra Tyskland.

Men Andrée II då? Jo, redan efter fem minuter flög den in i telefonledningar vid Håkanstorp och slog ner i backen …

Rickard Bengtsson
Inläggsförfattare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.