Baltiskt gott

Mazetti 

Under Baltiska utställningen såldes en katalog, betitlad ”Officiell vägvisare” i två versioner – en svensk- och en tyskspråkig. Den omfattar inte mindre än 352 sidor och innehåller annonser från samtliga utställare, kartor över alla större utställningshallar, kort historik över Malmö samt – inte minst – information om alla aktiviteter och arrangemang som anordnades på utställningen. På katalogens baksida finns annonser från tre av de utställare som uppenbarligen hade kostat på sig en annonsplats som besökarna inte behövde bläddra sig fram till i den tjocka katalogen, utan som de kunde läsa direkt när de fick katalogen i handen. En av dessa tre utställare var Malmö Chokolad- och Konfektfabrik AB, Mazetti.

Centralgården på Baltiska utställningen var det område som först mötte de besökare som gick in genom huvudentrén. Runt fontänen i mitten av denna gård låg 6 paviljonger med utställningar av framstående lokala företag som ville vara iögonfallande för en besökande. Bland dessa utställare fanns Malmö Chokolad- och Konfektfabrik AB, Mazetti. Deras paviljong låg strax framför Sveriges jättestora hall ”Maskinhallen”. På bilden skymtas denna halls ”orgelfasad” genom paviljongens fönster. Bilden flödar i övrigt över av den rikhaltiga och mångfacetterade produktion som kännetecknade den största chokladfabriken i dåtidens Malmö. Kvinnorna som står beredda att gå presumtiva chokladköpare tillmötes, kallades i utställningsvokabulären ”arbeterskor”.

I Baltiska utställningens officiella redogörelse omnämns visserligen chokladfabriken Hultmans Fabriker från Malmö i yviga ordalag, men det berodde på att denna firma hade verksamheter även i Stockholm, Göteborg och Norrköping. Om Mazetti kan man bara läsa: ”En annan betydande Malmöfirma i samma industri, Malmö Chokolad- och Konfekt- Fabriks Aktiebolag, Mazetti, utställde, likaledes i egen paviljong, förträffliga tillverkningar af choklad, cacao, konfekt och karameller”. Mera säges inte om denna fabrik i redogörelsen, men det beror på att den inte hade verksamhet utanför Malmö vid den tiden. Där var den då däremot, den ledande chokladtillverkaren med som mest 240 anställda.

Fabriken låg i kvarteret Hjärpen i Möllevången, omgärdad av Bergs-, Friis-, Bark- och Skolgatorna. Den startades 1888 av den danske fabrikören Emil Nissen under namnet Malmö Chokolad & Konfektfabrik AB, men efter en tid bytte den namn till Mazetti, vilket på italienska betyder ”litet knippe” (mazzo = knippe). Namnet skulle associera till den stora variation av produkter som tillverkades. Emil tog efternamnet Mazetti-Nissen.

Den mest iögonfallande produkten var Ögonkakao, vilken var Sveriges första fabrikspaketerade livsmedel. På förpackningarna trycktes företagets slogan som lydde: ”Se med edra egna ögon att Ni får Mazettis ögon”.

Emil Mazetti-Nissen avled 1929, men företaget expanderade, och produkter som Bronzol halstabletter, Trix, Tutti-Frutti, Emser, Rigi etc. såg efterhand dagens ljus. År 1930 tillverkades cirka 1 500 olika produkter på Mazetti. Fabriken såldes emellertid till finska Fazer och tillverkningen lades ner 1992. Under hot om rivning av hela fabrikskomplexet vid millennieskiftet 2000 tog familjen Hansson över, och sedan 2004 tillverkas åter choklad under namnet Malmö Chokladfabrik AB med ett särskilt chokladmuseum.

Rickard Bengtsson
Inläggsförfattare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.