Baltzarsgatan

2752S-R-2

Så här i grillos-, allsångs- och hit och dittider är det skönt att pausa en stund i dået. Lite tillbakalutat semesterinlägg, men i alla fall … Blundar, sätter fingret på en bildsiffra och plockar fram bilden. Baltzarsgatan!

Här ser vi ju vårt kära Butterickshus som revs 1992. Jag vill minnas att vi fick löfte om ett nytt i samma stil. Ja, jag vet … Går till en historiebok och ser att Butterickshuset byggdes år 1891 och tydligen var det stor sorg bland malmöborna när huset som låg på platsen tidigare revs. Verkar att ha gått troll i den hörnan.

Anderssons kött och fläsk, Kvällsposten, Kockums spisar och Johnsons päls lyste upp Södergatan i neonljus om kvällen. Optiker Buve och Högstedts pappershandel behöver väl ingen närmare presentation. Buketten? Här!? Finns inte i mitt minne …

Vad en bild sätter igång tankarna! Andersson kött och fläsk får mig att tänka på ännu en kötthandlare –  Alfred Johansson  – och Kockums spisar tar mig till gasspisen i första egna boendet, den spisen som jag var livrädd för. Så Johnsons pälsreklam – samma dam i samma päls – i årtionden. Jag kan se henne framför mig!

Jovisst, ser jag också  nu att det  inte är Baltzarsgatan vi står på, utan Skomakaregatan. Jag rusade för snabbt bort till hörnan … Ni förstår hur jag tänkte, så lagt kort får ligga!

Det här med att blunda och peka gör jag nog om, men nu återvänder jag till grilloset.

Foto: Rickard Bengtsson 1972

2 tankar kring ”Baltzarsgatan

 1. Karin Sixtensson

  Före Buketten låg Lars Jönsson på denna hörna. Där har man varit med mamma ofta som barn.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Märkligt, men jag minns inte den heller, men nu vet jag och tackar för det!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.