Då och Nu – Bellevue

Den Bilden Bellevue gamla Malmö Limhamn

Namnet Bellewue nämns för första gången i samband med en egendom bestående av Fosie nr 2, Hindby nr 5 och Hyllie nr 37 som köptes i början av 1800-talet av Frans Suells svärson Lorens Kockum och namngavs i hans tid. Bellewue gård 1811 – Bellevüe 1813 – Bellevü 1825 – Bellevue 1840 – Bellevue gård 1853. Våra dagars stavning har området haft sedan 1878. Bellevue kommer från franskan och betyder – vacker utsikt!

Den Bilden Bellevue Stjärnplan då och nu

Jag skulle tippa att dåbilden togs omkring 1915 i samband med att Limhamn inkorporerades med Malmö och linje 4 blev utsträckt från Fridhem till Limhamn. Lite förbryllande att det faktiskt står på vagnen, men det har förmodligen en enkel förklaring så jag släpper det … Det var linje 4 som trafikerade denna sträcka!

Den Bilden Stjärnplan spårvagn fyran Malmö

Ställer mig mitt i spåret och hör för min inre syn – Stjärnplan! – och så det där speciella ljudet som uppkom när vagnen bromsade in  … och ännu doftar rosorna. 🙂

 

3 tankar kring ”Då och Nu – Bellevue

  1. Rickard

    Utmärkt! Det står emellertid 6 på spårvagnen. Det var en hjälplinje som gick samtidigt med 4:an mellan 1915 och 1920 från GAT till den nya stadsdelen Limhamn.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.