Det råder nog ingen tvekan

… om att det är Mario Galli med orkester som ses på bilden från Kungsparken, se inlägget Music, Maestro, Please!, om man jämför med klippet nedan  från en musiktidskrift daterad 1927, och med övriga bilder längre ner på sidan som kom med vändande post från bloggläsare. Tackar! De bilderna är hämtade ur Musik i Skåne, Sydsvenska Dagbladets årsbok för 1971.

Mario Galli (1901-1937) var en svensk violinist, dirigent och kapellmästare. Redan som sjuttonåring framträdde han som solist vid en konsert anordnad av Malmö Kammarmusikförening  tillsammans med etablerade musiker som Salomon Smith och Gotthardo Vecchi. Han spelade dessutom under samma år, som extra, första fiolen i Kungliga Hovkapellet.

Mario Galli var konsertmästare i Malmö Symfoniorkester, lärare vid Malmö Musikkonservatorium, men underhöll även i olika  orkestersammansättningar i Folkets park, på Hipp, Kungsparken, Palladium och andra nöjesetablissemang i Malmö. År 1934 bildade Mario Galli, Felix Cruce, Gunnar Andersson och Guido Vecchi den omtalade Malmökvartetten. Mer om Mario Galli hittar du i Musik i Skåne – Sydsvenska Dagbladets Årsbok 1971 och MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖHundra år av musikutbildning av Håkan Lundström, utgiven till hundraårsjubiléet 2007. 

Måste erkänna att jag aldrig hade hört talas om Mario Galli och är glad att jag hittade bilden från Kungsparken som lärde mig lite nytt. Bilder är bildande! : )


Mario Gallis orkester i Kungsparkens konsertpaviljong.


Malmökvartetten: från vänster Mario Galli, Guido Vecchi, Felix Cruce och Gunnar Andersson.

2 tankar kring ”Det råder nog ingen tvekan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.