Döden säger nej

…  på Malmö Opera med premiär den 1 april. Föreställningen, som spelas på Verkstan till och med den 28 april 2017, varar cirka en timme och är lämplig för alla över 11 år.

 LIEMANNEN GÅR I STREJK

Människans kraftmätning med Döden är ett klassiskt berättartema som finns i mängder av sagor och filmer. Mitt under andra världskriget skrev Viktor Ullmann ’Döden säger nej’, en tragikomisk kammaropera.

I ’Döden säger nej’ möter vi Harlekin, skämtets mästare. Men det är en trött och slokörad Harlekin. Han tycker att människan har glömt bort hur man skrattar och nu känner han sig som en bortglömd fjant i livets utkant. Han känner sig faktiskt så bedrövlig att han går till Döden och ber om att få dö. Men döden säger nej, för den som kan skratta åt sig själv, han är odödlig.

Ingen har sett Kejsaren på åratal. Han har stängt in sig själv i sitt jättepalats för att kunna regera bättre. En dag bestämmer han sig för att starta ett krig där alla ska slåss mot alla. Och den som ska leda kriget är den gamle bundsförvanten, Döden.

Döden blir högst uppretad. Förr hyllade folk honom och respekterade hans gärning. Nu får han linka bakom alla krigsmaskiner och är bara en liten hjälpreda. Döden får nog och går i strejk. Ingen människa kan längre dö.

Men utan döden fungerar inte livet. På slagfälten kämpar soldaterna för livet för att dö. Kejsaren har inget val än att förhandla med Döden. Och Döden svarar: Jag kan sluta fred, om du blir mitt första offer. 

Kan man inte respektera döden, så kan man inte respektera livet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.