Elina Carolina /4

Det var som jag trodde! Elina Carolinas tilltalsnamn visade sig att vara Elina så nu har hon både för- och efternamn. Det senare visserligen lånat, men ändå ett steg framåt i hennes identitet.

I förra avsnittet Elina Carolina /3 hade Elina kommit till fjärde familjen där det nu visar sig att hon fick stanna till vuxen ålder. Hur hon hade det är svårt att avgöra, men jag tror att familjen Cederlund blev en fast bas för henne tills hon formats till vuxen och förhoppningsvis fanns de till för henne även senare. Familjen hade egna barn och förutom Elina ytterligare två fosterbarn.

När Elina fyllt arton år fick hon plats som piga hos en lantbrukare i Södra Sallerup där hon stannade cirka ett år. Jag kan tycka att arton år är ganska sent för en första anställning och misstänker att hon efter avslutad skolgång fick gå i lära/arbeta hos Cederlunds som hade lantbruk. Det är knappast tänkbart att någon vid den tiden gick omkring på en lantgård och slog dank och i synnerhet inte en Elina Carolina med okänt ursprung.

Vistelsen i Sallerup blev inte lång och nästa anställning för Elina blev som jungfru hos familjen Comét på gamla Väster i Malmö och vi är nu framme vid år 1902. Jag funderar självklart över vilken person Elina egentligen blev efter den tuffa starten i livet, men jag kan tänka mig att hon blev följsam och lydig för hur skulle hon annars överlevt? Församlingsböckerna säger inte mer om detta nu än tidigare, men hade hon inte skött sig hade det definitivt noterats. Jag tror faktiskt att Elina blev en mycket skötsam och noggrann person, en som fick anstränga sig lite mer än många andra för att visa att hon dög och därmed kunde vara säker på att ha ett berättigande i livet. Ingenting kan ju ha varit självklart för henne.

År 1903 var Elina tillbaka hos Cederlunds i Svedala ett tag tills hon fick en ny anställning som tjänarinna i en lantbrukarfamilj i Oxie. Där stannade hon till 1906 då hon enligt flyttningsboken i november samma år flyttade till Sofielund i Västra Skrävlinge. I inflyttningsboken för Skrävlinge står på raden ovanför Elina att en Magnus Mårtensson från Limhamn flyttade till samma sida som Elina i församlingsboken. Det lyste för dem! Elina hade gjort ett eget val och skrev i december 1906 Elina Carolina Mårtensson. 

Fortsättning följer …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.