En känsla av fest,

jj 2

… barndom och ska de va, ska de va Johannas uppfyller mig alltid i hörnet av Föreningsgatan och Ehrensvärdsgatan. Igår gick jag in i butiken och kom ut med en liten spettkaka i kassen. Min mamma som älskade spettkaka och alltid berättade om Johanna ler nog i sin himmel …

Johanna

Johanna Jeppsson startade sitt första bageri 1928 (okänt var) efter att dessförinnan ha bakat spettkaka tillsammans med sin mor och farmor i Häckeberga. På bilden ovan, daterad 1917, ses hon baka tillsammans med sin farmor Ida Håkansson. År 1937 öppnade Johanna ett spettkaksbageri på Spångatan i Malmö och där arbetade hon fram till sin död 1952. Sonen Helmer tog sedan över bageriet och flyttade 1970 verksamheten till Föreningsgatan 85. Där ligger den än i dag och säger: spettkakebutiken för Malmö – i tiden … Där lånade jag lite av kungens valspråk, men det var den känslan jag fick i butiken. : )

spettkakor
Förr bakades spettkakan över öppen eld, men idag bakas den med elektrisk uppvärmning och formarna snurras runt maskinellt. Smeten spritsas på i lager efter lager på de koniska formarna och när kakorna är färdiggräddade och torra, spritsar man på den vita glasyren. Ett hantverk som kan ta timmar beroende på spettkakans storlek. Spettkakan kommer ursprungligen från Tyskland/Österrike och uppfanns inte, som man skulle kunna tro, av skåningarna. Den nämns första gången i Sverige 1644 och under 1800-talet skulle det finnas en spettkaka vid varje festligt tillfälle. Av någon anledning stannade denna kaka just i Skåne där den har bevarats och utvecklats och den läckraste och sprödaste spiddekagan kommer självklart från Johanna Jeppssons i Malmö. ; )

6 tankar kring ”En känsla av fest,

  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Det vågar jag inte svara på, men i Malmö Stadsarkivs adresskalender för 1937 och framåt kan du säkert hitta det. Det är bara att gå in och fråga efter adresskalendern. : )

   Svara
    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

     Tack själv och lycka till! ps Du får sedan gärna tala om var på Spångatan det låg ds

     Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.