En spårvagn saktar in …

NEÅ

Torsdagens nyhetsrapportering angående det saknade Egyptiska planet var nog skälet till att jag stannade till vid just den här stenen på min promenad genom Pauli mellersta kyrkogård. En flygkapten som enligt inskriptionen omkom 1961 fick mig att tänka på en annan flygkatastrof för länge sedan, den som inträffade i Ndola då FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom. Jag mindes precis var radion stod när nyheten om detta kom. Jag kom även ihåg minneshögtiden på skolgården med efterföljande ledighet och alldeles speciellt ögonblicket då spårvagnen saktade in mellan Västanväg och Rosenvång för en tyst minut. Jag var medveten om att hedrandets minut skulle komma, men när den kom blev jag osäker på om en sådan kunde gälla barn också. Jag hoppade i alla fall av cykeln och stod still lika länge som 4:an. Upplevelsen under den minuten kunde jag då inte sätta ord på, men den handlade nog om en första insikt om att vara en del av en stor värld.

Efter min promenad gick jag hem och googlade och till min förvåning så stämde datumet för flygkraschen i Ndola den 18 september 1961 med inskriptionen på gravstenen, och flygkapten Nils Åhréus tillhörde faktiskt planets besättning. Man kan väl säga att Ndola 1961 kom till Pauli mellersta i maj 2016 och spårvagnen saktade än en gång in …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.