Ett stycke Malmöhistoria — i Degeberga!

Nej, sväng vänster!, hojtade jag när det här slottet dök upp på Tingsvägen i Degeberga. 

Efter att ha snokat runt ett tag, kikat in genom fönstren och gått upp och ned för trappan

… var jag övertygad om att byggnaden stått på den Baltiska utställningen i Malmö 1914.

Googlade och fick veta att ”det är det gamla äggpackeriet, en gång Degebergas förnämsta industri, som också var bostad åt entreprenören Enoch Flygare. Huset med de stora grå trappstensgavlarna är ett av få kvarvarande minnen av 1914 års Baltiska utställning i Malmö, där det fungerade som restaurang tills utställningen slog igen på grund av första världskriget. Enoch Flygare köpte det och lät bygga upp det på nytt i Degeberga.”

Hör Bo Svensson, bygdeupptecknare och författare i Degeberga, berätta historien bakom det baltiska huset. Ljudfilen slutar lite abrupt, men det viktigaste hinner ni höra. 

Husets nuvarande ägare som jag tror är Kristianstad kommun borde faktiskt pyssla om och ge kärlek till detta stycke misskötta Malmöhistoria. Om inte, tar vi tillbaka det! 😉

2 tankar kring ”Ett stycke Malmöhistoria — i Degeberga!

    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

      Just detta hade jag ingen aning om, så slumpen igen. Blev därför förvånad när jag hittade så mycket information på nätet. Har letat bland utställningsbilderna, men ännu inte hittat något som stämmer riktigt. Det lär ju vara entrén till huvudrestaurangen, men det är oftast baksidan av den som ses på de gamla bilderna. Fortsätter att hålla utkik.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.