Fotograf Rosengren

Malmöblickar Fotograf Rosengren Malmö

En fotograf med Malmöhistoria!
Sveriges äldsta fotostudio i rakt nedstigande led startade år 1901 och tre kreativa generationer av  Rosengrenska kvinnor och män har förevigat Malmöborna.

1901 – 1938 Glasplåten
I seklets början arbetade första generationen, Emma och Hjalmar Rosengren, med dagsljus som enda ljuskälla eftersom elektricitet inte var förekommande. Själva fotoateljén var i princip en stor glasbur, byggd mot norr. Detta medförde att  man kunde fotografera med det mjuka norrljuset utan risk att få in det hårda solljuset. Mörka mulna dagar kunde Emma och Hjalmar jobba med exponeringstider upp till minuten, så några actionbilder blev det inte. Då ville det till att objektivet satt stilla så att rörelseskärpa inte uppstod. Därav alla stela bilder. Filmmaterialet var av glas och formatet kunde var upp till 24×30 cm.

1938 – 1982 Från glasplåt till film.
Andra generationen, sonen Kjell Rosengren, var trött på alla stela och allvarliga bilder. Kjells ambition blev därför att locka fram det personliga och glada. Kjells American Hollywood Studio, som han kallade stilen, andades glamour och blev snabbt en stor framgång. Lättarbetade kameror och mer hanterligt filmmaterial infördes.

1982 – Från film till digitalt
Tredje generationen, sonen Claes Rosengren, har en mångsidig yrkesbakgrund och arbetar med porträtt, reklam och bilder till företag och deras hemsidor. Claes jobbar med stilfulla bilder blandat med rörelse och action. Liksom sin far och sina farföräldrar har Claes en i högsta grad konstnärlig inställning till sitt arbete.

Man måste ha det i sig.
Den tekniska biten kan vem som helst lära sig
men att
ta en bra bild kräver kräver något annat
och det kommer inifrån.
                                                   Kjell Rosengren

En tanke kring ”Fotograf Rosengren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.