Från ett torn till ett annat

2440S-R

Enligt fotografen är denna bild tagen från Södervärns vattentorn och vi ser bortom två höga skorstenar ett annat torn med avblåst tak. Det är Baltiska utställningens utsiktstorn vars takparti blåste bort i stormen den 28 september 1914. Sydsvenskan redogjorde i detalj för händelserna och beskriver i tidningen dagen efter själva raset på detta sätt: Så kl. 3.43 kom raset. Med ett dundrande brak släppte takstolen det sista fästet och föll inåt centralgården, i fallet krossande delar af de nedanför belägna arkaderna och trapporna åt centralgården. Trots detta hölls utställningen öppen dagen efter och fram till den 4 oktober 1914 då den stängdes för gott.

Med tanke på att fotografen befinner sig i vattentornet bör bilden vara tagen tidigast 1916, då detta torn stod färdigt, eller något år därefter. Troligtvis försvann utställningsbyggnaderna lite efterhand så bilden kan också vara tagen runt 1920 och rent spontant ”känns” den faktiskt ännu senare … Oavsett vilket så är det en intressant bild som ger en bra överblick samtidigt som den låter oss kika in i kvarteren kring Södervärn.

 

5 tankar kring ”Från ett torn till ett annat

 1. Rickard

  Mycket intressant iakttagelse och tidsperspektiv! Detta är förhållanden som jag inte tänkt på! Runt 1920 var emellertid tornet nedtaget sedan länge, och Pildammsparken så smått påbörjad…..

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Du har säkert rätt Rickard, jag vet egentligen inte vad det är som får mig att tycka att den är senare. Kanske något kring sjukhusområdet …

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.