Frans Ekelund

Savoy

Lovade i ett tidigare inlägg att återkomma till arkitekten Frans Ekelund (1885-1965). Ekelund var en byggmästarson från Malmö som utbildade sig vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och startade efter en kort praktik i huvudstaden ett eget arkitektkontor i Malmö 1907. De första åren bestod hans uppdrag mestadels av att rita villor, men efterhand blev projekten större. Hans verksamhet i Malmö blev relativt kortvarig, men det blev åtta bostadshus och ett hotell fram till 1913, då han utnämndes till stadsarkitekt i Landskrona. Hotell Savoy med sitt djärva formspråk var en merit som var starkt bidragande till Ekelunds utnämning i Landskrona.

Ekelunds huvudsyssla som stadsarkitekt i Landskrona blev socialt bostadsbyggande i stadens regi och inte så mycket av grandiosa byggnader. Området Egna hem, som ligger i norra delen av centrala Landskrona, tillkom på stadens initiativ med Frans Ekelund i spetsen. Utbyggnaden av Egna hem skedde i tre etapper från 1910- till 1930-talen. Till en början var husen små men under 1920-talet blev villorna allt större. Byggnaderna fick en enhetlig utformning med kalkputs, branta takfall och ljus färgsättning. Området kompletterades under 1930-talet med radhus. Utmärkande för området är de väl tilltagna trädgårdarna, vilket var typiskt för egnahemsområdena vid den tiden.

Utöver byggnader i Malmö och Landskrona ritade Frans Ekelund Röstånga Gästgivaregård och Lasarettet i Trelleborg. Nedan en förteckning över byggnader i Malmö ritade av Frans Ekelund:

En del av bostadshusen som han ritade under sin verksamhet i Malmö är rivna, men nedan nämnda står kvar än idag:
Friisgatan 6
Föreningsgatan 48 – 52
Södra Förstadsgatan 94
Östra Förstadsgatan 16/Slussgatan
Östra Förstadsgatan 19/Korsgatan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.