Full pott!

Planket ritning 1899

Den här ritningen, förslag till plank kring tomten Nr 12 inom kv nr 6 Flora i Malmö på hörnet Amiralsgatan och Kungsgatan daterad 1899, har legat flera år på ett USB-minne i skrivbordslådan. Eftersom jag bor i kvarteret var den ju intressant att se, men sedan har jag av och till frågat mig vad jag egentligen har för nytta av ritningen. Jag har varit nära att radera, men alltid ångrat mig i sista ögonblicket. Tur, för plötsligt händer det!

Planket Amiralsgatan och Kungsgatan
Foto: C W Roikjer

Planket dök upp och var sjutton har jag minnet! Nej, jag slängde aldrig … Hörnan fick liv och jag kunde läsa om Kockums emaljerade ugnar som tydligen var en nyhet då och jag såg ugglan på toppen av den då nybyggda fastigheten Amiralsgatan 6 intill. I dag, 116 år senare, är den fastigheten alldeles nyrenoverad och ser precis likadan ut som då, med uggla och allt. Amiralsgatan 6 och 10 är uppenbarligen också byggda före 1900.

Amiralsgatan och Kungsgatan 1903

 Planket fick ge vika för hörnhuset som stod klart 1903. Det byggdes av Frans Andersson efter Alfred Arwidius ritningar. Ugglehuset intill ritades av samme arkitekt och jag tror faktiskt att det även här var Frans som byggde. Får kontrollera vid tillfälle. Ungar mitt ute på Amiralsgatan eller rättare sagt på Rörsjögatan, för det hette den då.

Amiralsgatan och Kungsgatan 2016

Fullbordat i november 2016 och plankritningen sparas för gott.

2 tankar kring ”Full pott!

 1. Karin Sixtensson

  Alltså-vilken historia! Verkligen full pott. Så intressant att se hur platsen såg ut före huset byggdes-planket är en höjdare!

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Tack! Det var en höjdare när planket plötsligt ”dök upp” på bild och att ritningen fanns kvar. Reklamen för Kockums emaljerade spisar var inte dålig! 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.