Gerdas ring

Gerdas ring
Foto: Foto: Sven Tideman/Postmuseum Wetterholms arkiv

Gerda orkar inte hålla fast vid räddningen, släpper taget och ringen glider av … 

Gerda och hennes man Edvard Lindell från Helsingborg drömde om ett bättre liv och sparade i många år för att kunna ta sig till Amerika. Den 10 april 1912 fanns de ombord på Titanic i Southampton för att komma till New York. Därifrån hade de tänkt att ta sig vidare till Connecticut och deras förhoppningar var stora. Som alla vet kolliderade fartyget med ett isberg på sin färd mot New York och gick under. Bland de omkomna fanns Gerda och Edvard.

En månad efter katastrofen upptäckte ett fartyg på Atlanten en livbåt som drev omkring och de bärgade och förde den i land. I botten av livbåten, under tre manslik, hittades Gerdas sammansvetsade förlovnings- och vigselring vars inskription gjorde att ringen till slut kom hem till Skåne och Gerdas släktningar. Ringen fick kvitteras ut hos Malmöpolisen.

Ovanstående är en mycket  kort sammanfattning av den gripande historien om Titanics undergång och ringens återkomst som i går föredrogs av Gerdas brors dotterdotter Gunilla Genrup för Malmö Släktforskarförening. Jag kan varmt rekommendera denna föreläsning och för bokning nås Gunilla via epost genson@horby.nu

Gerda och Edvard
 Edvard och Gerda Lindell
©Gunilla Genrup

En tanke kring ”Gerdas ring

  1. Rickard

    Det här är ytterligt intressant! En chans på biljonen att ringen skulle räddas efter en sådan katastrof!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.