Gustav Freij

Kanske inget för Malmöblickar tänkte jag när jag först fick se de här tre bilderna, men det var ändå något med dem och jag lät dem ligga till sidan ett tag. Nu vet jag bättre! Det här är ju Gustav Freij med familj och några till. Gustav var en brottare som satte Malmö på kartan. Vilken tur att jag gick en rond till med bilderna som troligtvis är tagna 1947, 1948 och familjebilden  nederst med Gustav, sonen Dan och hustrun Bojan kikande i album tagen i mitten av 1950-talet. 

På sok.se Sveriges Olympiska Kommitées hemsida hittade jag följande information om
Gustav Freij 
Brottning – Grekisk romersk stil

IK Sparta, bildat 1904, och med djupa rötter i Backarna, en stadsdel i Malmö, är Sveriges guldklubb nummer ett i brottning. Affischnamnen är främst två; Calle Westergren – tre olympiska guld, 1920, 1924 och 1932 – och det tekniska fenomenet Gustav Freij, som skapade den så kallade Sparta-stilen. 1963 präglades Gustav Freijs ansikte på Fyrstads-medaljen med devisen ”Främst bland tekniker”.

Gustav Freij brottades aldrig med nedböjt huvud, han gick alltid upprätt och sökte kastgrepp bakåt, som krysstag och lindena. Han hade ett enastående balanssinne och motståndare som fastnade i en koppling a la Freij var förlorad.
Som ung flyttade Gustav från Silvåkra i Veberöds kommun till Backarna i Malmö, vid den tiden en klassisk arbetarstadsdel. Han lockades till IK Sparta och debuterade på mattan som 17-åring. Hans karriär blev strålande med OS-guldet i London 1948, lättvikt 67 kg, som höjdpunkt. Han följde upp med silver i Helsingfors 1952, fanns på plats i Melbourne 1956 men skadades allvarligt på träningen och tvingades se tävlingarna från läktarplats.
Fyllda 38 år kvalade Gustav in till Rom-OS 1960 och åkte hem med brons. Han tog VM-guld i Neapel 1953, delvis med finsk hjälp, Kyösti Lehtonen som överraskande besegrade 1952 års OS-guldmedaljör från Helsingfors, Sovjets Sjazam Safin, ett resultat som gjorde Gustav Freij till världsmästare.
Två år senare, vid VM i västtyska Karlsruhe, hade Freij chansen att återgälda Lehtonens insats från Neapel. Efter att själv ha blivit bortdömd mot Grigorij Gamarnik ”spelade” Freij skadad mot Lehtonen – i syfte att bädda för finskt guld. En plan som dock sprack, det blev ändå sovjetiskt guld, finskt silver och brons för Freij.
Gustav Freij tog sex SM-guld 1950–58, han brottades i 20 landskamper. Efter den aktiva karriären arbetade han som tryckare på Allhems tryckerier i Malmö. Han avled redan 1973, endast 51 år, drabbad av ALS, en muskelförtviningssjukdom.
Gustav Freij var farbror till Leif Freij (1943–1998), Leif deltog som 17-åring i Rom-OS i fjädervikt 63 kg. Han vann en match och förlorade två. Leif Freijs främsta merit var VM-silver från 1966.
’KÄLLA: Olympiaboken’

——————————————————————-

Det är så roligt när inläggen väcker minnen och ännu roligare när någon delar med sig!
Tusen tack för nedanstående minnen!

Kul att se bilderna på Gustav Freij med familj. I mina yngsta år från 1946-1956, var jag hos min mormor på vardagarna när mor arbetade. Mormor bodde på Vårgatan 15, på Östervärn i Malmö. Två våningar under mormor bodde Gustav med familj. Han arbetade då på Allhems boktryckeri på Kirseberg. Gustavs son Dan och jag blev kamrater och vi lekte cowboys och indianer i buskarna på gården, men det var naturligt att vi också skulle brottas. Vilket vi gjorde i porten, där Dan visade oss kamrater olika grepp och satte namn på dem. Dan var duktig och vi kämpade för att vinna över honom. Ärligt talat så fixade vi inte det. Men han var hänsynsfull och en väldigt bra kamrat, som inte skröt och slog sig för bröstet. Vi brukade vänta ute på gatan när hans far Gustav kom hem från arbetet. Men vi andra fattade nog inte riktigt Gustavs storhet på den tiden. Han var ju bara Dans farsa liksom. Men jag hälsade några gånger på mor Bojan och Dan i lägenheten och fick då se alla priserna som Gustav hade vunnit. Då började det gå upp ett ljus. Tyvärr flyttade de sen bort någonstans på Föreningsgatan. Jag hälsade på där vid ett tillfälle. Sedan bröts kontakten helt naturligt. Det är ett fint minne för min del.
/Dan Svensson

17 tankar kring ”Gustav Freij

 1. Dan Svensson

  Hej Malmöblickar!
  Det här är kanske inget att publicera, men kan kanske ge något till någon. Kul att se bilderna på Gustav Freij med familj. I mina yngsta år från 1946-1956, var jag hos min mormor på vardagarna när mor arbetade. Mormor bodde på Vårgatan 15, på Östervärn i Malmö. Två våningar under mormor bodde Gustav med familj. Han arbetade då på Allhems boktryckeri på Kirseberg. Gustavs son Dan och jag blev kamrater och vi lekte cowboys och indianer i buskarna på gården, men det var naturligt att vi också skulle brottas. Vilket vi gjorde i porten, där Dan visade oss kamrater olika grepp och satte namn på dem. Dan var duktig och vi kämpade för att vinna över honom. Ärligt talat så fixade vi inte det. Men han var hänsynsfull och en väldigt bra kamrat, som inte skröt och slog sig för bröstet. Vi brukade vänta ute på gatan när hans far Gustav kom hem från arbetet. Men vi andra fattade nog inte riktigt Gustavs storhet på den tiden. Han var ju bara Dans farsa liksom. Men jag hälsade några gånger på mor Bojan och Dan i lägenheten och fick då se alla priserna som Gustav hade vunnit. Då började det gå upp ett ljus. Tyvärr flyttade de sen bort någonstans på Föreningsgatan. Jag hälsade på där vid ett tillfälle. Sedan bröts kontakten helt naturligt. Det är ett fint minne för min del.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Dan! Så trevligt att du berättar detta och ger inlägget mera liv! Tusen tack! Kommer att publicera dina minnen under inlägget. Välkommen tillbaka! 🙂

   Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Jennie! Jag vet inte mycket mer om Gustav än det som skrevs i mitt inlägg och det är därför extra trevligt att de som vet något om honom hör av sig. Själv tycker jag att han ser så sympatisk ut! 🙂 Tack för att du hörde av dig!

   Svara
 2. Adam freij

  Fint att se och läsa om Gustav freij, verkligen en person som jag önskat att få träffa. Kan berätta att resten av hans bröder deras barn och barnbarn brottades oxå.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Adam! Ursäkta mitt sena svar! Roligt att du uppskattade inlägget om Gustav Freij. Så kul att intresset för brottning gick vidare till kommande generationer. 🙂

   Svara
 3. Johanna Freij

  Jag brukar med jämna mellanrum söka information om min släkt, idag var första gången jag hittade denna lilla tråd.

  Mycket trevlig läsning måndag säga och speciellt kul att få läsa om barndomsminnen som just detta.
  Min gammelfarfar Lorentz var bror till Gustav, Leif Freij var min farfar, Magnus Freij är min kära far och stolt är jag över dom allihopa!

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Johanna! Så roligt att du hittade information om din släkt här och jag förstår att du är stolt över allihop! Varje gång jag tittar bilderna så tycker jag att det är en familj som utstrålar en speciell värme. Tack för att du tittade in och välkommen tillbaka!

   Svara
 4. mikael

  har vy kort när han vann på den tiden brev under skrivna frieij men gustav me alla brottarna

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Så många positiva reaktioner på detta inlägg! Gläder mig!

   Svara
   1. Adam freij

    Verkligen roligt att se detta! Min morfar och Gustav var bröder, kan säga att kampsports ådran lever vidare genom alla barnbarn

    Svara
    1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

     Hej Adam! Roligt att du uppskattar inlägget som är ett av de mest besökta inläggen på bloggen. Gustav är inte glömd och det är härligt att höra att sportådran lever vidare genom barnbarnen. 🙂

     Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.