”Hänt” med Idun

Idun 1887

Roar mig ibland med att läsa gamla Idun Veckojournalen, praktisk tidning för qvinnan och hemmet, senare illustrerad tidning för kvinnan och hemmet. Tidningen grundades av Frithiof Hellberg och lästes av den borgerliga familjens kvinna. De första åren var innehållet späckat med det husligt praktiska, ordet kvinnorörelse kunde man knappast stava till då. Tidningen kom dock vid tiden kring förra sekelskiftet på bättre tankar och inriktningen blev mera mot aktualiteter och samhällsfrågor, men fortfarande bara för borgerskapets kvinnor. Tidningen hade en liten fast redaktion, men med många externa medarbetare. Det publicerades också skönlitterära bidrag. Prenumerationspriset för Idun, uppkallad efter den fornnordiska gudinnan Idun, var vid starten 1887: 1 krona för qvartalet, postarvodet inberäknadt och utgavs i Hufvudstaden hvarje helgfri fredag. Inslagen som rörde Malmö ökade efterhand och de händelser som för oss är välkända, men avlägsna, dyker här upp före, under, men oftast kort efter det att de ägde rum och kommer på så sätt nära igen. Man kan dessutom kolla hur berättandet förändrats genom åren, men det stämmer i regel ganska väl.

År 1963 slogs Idun samman med Veckojournalen och tidningen gavs ut under namnet Idun-Veckojournalen. Utgivningen ändrades med tiden till att bli månadsvis med det nya namnet Månadsjournalen, men sjunkande efterfrågan ledde till nedläggning av tidningen 2002.

I Idun nr 22, maj 1916, alltså för hundra år sedan, kan vi läsa under kvinnoporträtt till dagskrönika att bland andra Anna Kramer jubilerat. Hon hade nyss fyllt 80, men var fortfarande den ledande kraften på hotell Kramer. Det var ju precis det jag sa i ett gammalt inlägg om henne , om vi nu bortser från det där med att hon spökade som blev ett senare projekt …

Anna Kramer 2

Nästa klipp ur Idun kommer att handla om hur Håkon Vll bodde när han gästade och övernattade i Louise Kockums bostad i samband med Trekungamötet i Malmö 1914. Det var förresten efter denna händelse fastigheten i hörnet Östergatan och Djäknegatan i folkmun blev kallad Trekungahuset. Lite dåtida hänt i veckan med Idun! : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.