Hattar

1-R

… som nästan trängs här på Kalendegatans trottoar får mig att tänka på Ebba Olsson, Ebbas-hus-Ebba alltså, som utbildade sig till hattmodist. Ebba hann inte verka någon längre tid som modist eftersom hon i samband med att fadern blev sjuk fick flytta hem och  hjälpa till att ta hand om honom. Efter hans död förblev Ebba hemmaflicka och arbetade därifrån tillsammans med modern som snörmakare. Man kan ju hoppas att det skapades en och annan hatt också.

Hattmakare i Malmö från bildens tid (runt 1910) hittar jag några stycken, men modister är det svårare att hitta, om vi nu bortser från Ebba. Någon frågar sig kanske vad det är för skillnad mellan en hattmakare och en modist. En hattmakare tillverkar herrhattar och en modist damhattar och enligt vissa hattmakare är det liktydigt med att svära i kyrkan att påstå att en modist är en hattmakare … :/

På tal om Ebba måsta jag ju påminna om hennes hus, det lilla museet på Snapperupsgatan 10, som på insidan ser ut som det gjorde på 1910-talet när Ebba med föräldrar flyttade in. Museet som är öppet varje onsdag mellan 12 och 17 visar hur livet kunde te sig i Malmö under tidigt 1900-tal.

Bild: Okänd fotograf 

2 tankar kring ”Hattar

 1. Mimmi Göth Sander

  Hej finns det någon som känner till en modist Anna Sofia Danielsson född i Höör 1867. Hon var verksam i Malmö från våren 1913. Anna dog 1937.
  Jag som undrar heter Mimmi och håller på med släktforskning.
  Vore ju fantastiskt roligt om någon känner till henne. Anna hade en son Sven Johansson.
  Mvh
  Mimmi

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Mimmi! Enligt Malmö stads adresskalender för åren 1916/17 finns det en Anna Sofia Danielsson – modist – Norregatan 29 i Malmö. Det måste vara modisten du letar efter. Förmodligen arbetade hon i hemmet, men jag ska kika om jag hittar någon bild på Norregatan 29. Vänlig hälsning/Karin

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.