Helge, Gotthard och Hugo

kgv för bloggen

… är tre manliga undantag som bekräftar att Rörsjöstaden har Malmös ”kvinnligaste” kvarter. Starta en promenad på Kungsgatan vid Kaptensgatan och gå mot Värnhem och först ut att presentera sig är Anna tätt följd av Brita, Clara, Davida, Eva, Flora, Gerda, Hilma, Judith, Karin, Lea, Maria, Margareta, Nora, Olga, Paula, Ruth, Sofia, Thora, Ulrika, Viktoria, Åsa och Öda. Efter Öda dyker så plötsligt Helge, Gotthard och Hugo upp och avslutar det hela eftersom alfabetet var slut.

för bloggen
När  Magistraten 1878 beslöt att Rörsjömarken skulle benämnas Rörsjöstaden och började ge nummer och namn åt kvarteren hade man nog en tanke om att dessa kvarter skulle bli en pendang till Östra Förstadens  21 kvarter som fått mansnamn i alfabetisk ordning, Axel, Bror, Carl etc. Den tanken fick jag från Gatukontoret och det är väl ett vettigt resonemang eftersom marken tidigare var obebodd och kvinnonamnen knappast kunde relatera till tidigare kvinnor i området som utmärkt sig på något sätt. Det blev helt enkelt fruar, systrar, döttrar och mödrar till Magistraten som fick bidra här, eller vad tror ni? Hur det där gick till är väl knappast protokollfört, så det är fritt fram för gissningar.

Foto: Kungsgatan västerut och österut Ragnar Küller 1914/MM

6 tankar kring ”Helge, Gotthard och Hugo

 1. Irene Hirsch

  Fantastiska bilder som väcker mitt intresse för att få veta mer. Dottern har nyligen flyttat hit till dessa fina kvarter. Jag njuter av hundpromenaderna när jag går genom allén och beundrar alla vackra stenhus.
  Stockholm där jag är född har vackra platser men Malmö slår huvudstaden med hästlängder.
  /Iréne

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Iréne! Vad trevligt att du tittar in! Hoppas verkligen att din dotter ska trivas här, men jag kan knappast tänka mig annat. Själv bor jag på Kungsgatan och charmas ständigt av omgivningarna när promenerar i allén. Just nu, i julnatten, är det sagolikt. Ska skriva lite mera om just Rörsjöstaden framöver för det ligger absolut i mitt intresse också. Ha en god fortsättning på julen och välkommen tillbaka!/Karin

   Svara
 2. Marie-Louice Börjesson

  Hej.
  Jag söker Rörsjöstaden Lea No II 1910 men ingenstans finns denna dam att uppbringa.
  Har t.o.m sida för förhörsboken och har nu gått igenom samtliga … Familjen finns inte att finna i St Pauli Kyrkoarkiv, Vad fel gör jag?
  Tacksam för svar blir jag.
  Vänligen

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Hej Marie-Louice! Om jag får damens namn ska gärna hjälpa dig att leta. Vill du inte skriva ut namnet här kan du maila det till mig db@denbilden.se Vänlig hälsning

   Svara
 3. Vincent

  Fina bilder! Efter att från början ha varit något skeptiskt inställd så har jag kommit att uppskatta Malmö allt mer sedan jag flyttade hit.

  Svara
  1. Karin Lövgren Nilsson Inläggsförfattare

   Tack Vincent, sånt värmer! Så roligt att du nu uppskattar Malmö och att titta lite bakåt får oss faktiskt att gå framåt! Tack för att du hörde av dig!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.