Hövlighet på Hermods

Hövlighet på Hermods

Detta idylliska vykort över Rörsjöparken (tidigare kallad Badhusparken) avsändes 1943 från en ung dam till en av hennes väninnor. Hon har just börjat ett nytt läsår på Hermods och blir presenterad för sina nya klasskamrater. Hon skriver:

Hej, lilla du! Tack för brev med inneliggande kort! Idag har vi varit på uppropet på Hermods. Vi voro 14 flickor och 22 pojkar. Majken, Anni och jag går om. Vi är uppdelade i två grupper. Vår grupp har samma lärare som i höstas utom i kemi, där vi har Svensson istället.

Pojkarna verkar så artiga. De kom och hälsade och presenterade sig allesammans. Så jag var nästan hes när jag sagt ”Karlgren” 22 gånger. Tusen hälsningar från Ella.

Vi har Rosengren i historia.

Rickard Bengtsson
Inläggsförfattare

4 tankar kring ”Hövlighet på Hermods

 1. Anna Sandstedt

  Hej!
  Såg precis bilden på gamla badhusparken, nu varnade Rörsjöparken! Vilken fin bild. Bodde i gamla apotekshuset hörnet Drottninggatan Östa förstads gatan tills jag fyllde sju år, sedan flyttade jag och min mamma till Helsingborg. Flyttade sedan tillbaka till Malmö och Värnhem efter några år till Malmgården, Kungsgatan. Rörsjöparken har en stor plats i mitt hjärta eftersom jag lekte mycket i den som barn!

  Svara
 2. Rickard

  Tack, Anna, för dina trevliga hågkomster! Själv gick jag under 1950-talet på Rörsjöskolan och vi hade mycket ofta lekar i plaskdammen och i det härliga gräset. Vår gymnastiksal låg på andra eller tredje våningen i badhuset, och när vi ett par gånger i veckan tågade dit för gymnastiklektioner gick vi genom parken. Där fanns en glasskiosk som sålde 10-öresglassar……

  Rickard Bengtsson

  Svara
 3. Lennart Bengtsson

  Tänk, här kanske man skulle kunna vara med på bilden. Bodde i nya Järnvägshuset på Slussgatan, var under åren 1941-48 och lekte i Badhusparken varje dag.Plaskdammen med sin fontän blev flitigt använd, dessutom fanns det en ”lektant” i parken som förgyllde våra dagar!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.